Predloženo jednostavnije dobijanje državljanstva Srbije - da li to ugrožava bezvizni režim sa EU?

Bezvizni režim Srbije sa EU nije ugrožen, saopštilo je Ministarstvo za evrointegracije Srbije za Radio slobodna Evropa (RSE).
Predloženo jednostavnije dobijanje državljanstva Srbije - da li to ugrožava bezvizni režim sa EU?
Foto: 021.rs
Reakcija je stigla pošto je EU upozorila da bi bezvizni režim mogao biti ugrožen, ako Srbija usvoji pojednostavljene procedure za dobijanje državljanstva.
"Srbija je, kao kandidat za članstvo u EU, u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima EU i njenim telima, ali upozorenja da je bezvizni režim ugrožen, zbog bilo kog, posebno zakona koji je predlog, nema i ne može ga ni biti", stoji u odgovoru Ministarstva za RSE.
Predlog izmena zakona o državljanstvu je u skupštinskoj proceduri. Predložene izmene, ako se usvoje, omogućile bi da stranci koji u Srbiji imaju privremeni boravak duže od godinu dana, mogu da zatraže državljanstvo.
 
Potrebno je da ispune još jedan uslov, koji je u vezi sa obrazovanjem i zaposlenjem, i da daju izjavu da "Srbiju smatraju svojom državom".
 
Olakšice za državljanstvo odnosile bi se i na hiljade Rusa koji su u Srbiju stigli od februara 2022. godine, kad je otpočela ruska invazija na Ukrajinu.
 
Nije poznato koliko je Rusa prošle godine dobilo državljanstvo Srbije u redovnoj proceduri.
 
Po posebnoj proceduri, u kojoj Vlada odlučuje o dodeli državljanstva strancu od "posebnog interesa" za državu, "zlatni pasoš" Srbije u 2022. godini dobilo je 50 ruskih državljana.
Evropska komisija je za Radio slobodna Evropa 16. maja poručila da bi "pojednostavljene procedure za davanje državljanstva mogle predstavljati rizik za javnu politiku ili bezbednost EU, jer Srbija uživa bezvizni režim".
 
Izmene zakona o državljanstvu, koje je predložila Vlada Srbije, još nisu došle na dnevni red parlamenta za glasanje.
 
Vlada nije odgovorila na upit RSE da li će povući predlog nakon upozorenja EU.
  • Banderaš

    18.05.2023 17:08
    Primer zašto je loš predlog: neki građanin,npr Indije,Kine,Rusije ili bilo koje druge države plati nekoj ženi sa srpskim državljanstvom npr 20000 € da se fiktivno venčaju,da se on prijavi na njenu adresu te on na taj način stiče dozvolu za boravak i radnu dozvolu ,a već nakon 12 meseci može da traži srpsko državljanstvo,koje može i mora da dobije po zakonu o braku i spajanju članova porodice.
    Nakon dobijanja se razvodi brak,a 'naš' može da ide u EU da radi i boravi,što sa nnegovim matičnim državljanstvom ne bi mogao ostvariti.
    EU je ispravno zabrinuta sa debelim razlogom.
  • iske

    18.05.2023 11:39
    Jadna gubernija. Tera svoje stanovništvo trbuhom za kruhom na Zapad, umesto njega deli pasoše onima koji su već doveli do problema širom Evrope.
  • Ns

    18.05.2023 11:37
    Trajektorija
    Ono daš pasoš nekom ko ne zna da zucne srpski, a kao osvojač medalje u borilačkom sportu (rvanje) on dobije nacionalnu penziju sa sve trenerom koji nije znao da stvori našeg takmičara od para koje dobija taj savez, ali se snašao da obezbedi državlajanstvo.
    Epilog: Savez- uspešan
    Olimpijski komitet- uspešan
    Trener- obezbedio penziju
    Takmičar- obezbedio penziju i pasoš
    Narod-ima umanjenu penziju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija