Pomoćnik ministra prosvete: Razgovaraćemo s roditeljima o rekonstrukciji škole na Vračaru

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio je da se većina roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" izjasnila da im odgovara da deca dolaze u sredinu koju poznaju, ali da se taj prostor prilagodi.
Pomoćnik ministra prosvete: Razgovaraćemo s roditeljima o rekonstrukciji škole na Vračaru
Foto: FoNet
Pašić je rekao da je sa roditeljima razgovarano o opciji da se učenici iz "Vladislav Ribnikar" izmeste u tri obližnje škole, ali da većini to nije odgovaralo.
"Pričaćemo sa roditeljima o rekonstrukciji i daljim fazama koje su u planu", rekao je Pašić za RTS.
On je naglasio da je važno mišljenje roditelja dece koja su stradala i da će ono biti uvaženo prilikom rekonstrukcije škole.
 
Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević rekao je da na prvom sastanku nisu mogli da postignu kompromis oko toga da li deca treba da se vrate u školu i istakao da je dobro da postoji ta mogućnost, jer je to većinsko mišljenje, a da oni koji na to nisu spremni imaju vremena i mogućnost da ostanu kod kuće.
 
On je istakao da su ostale tri nedelje do kraja školske godine i da je preporučeno da deca treba da se suoče sa realnošću u toj školi, a da posle toga odu na letnji raspust, kada će škola biti rekonstruisana.
 
"U jednom trenutku ćemo vratiti decu posle raspusta u istu tu školu, ali potpuno rekonstruisanu, koja će biti neki novi početak, ali upravo tu. Ta deca vole tu školu, ta deca su dugo tu. Pokazala su koliko vole upravo tu školu i taj prostor time što su samostalno dolazila od prvog dana nakon tragičnog slučaja", kazao je Đorđević.
 
Govoreći o sastanku roditelja nastradale dece sa predstavnicima Vlade, koji je bio zakazan za nedelju, Pašić je rekao da neki roditelji nisu mogli da se odazovu, pa je sastanak održan sa onima koji su mogli, a biće održan sastanak i sa ostatkom roditelja drugog odeljenja sedmog razreda i sa Savetom roditelja.
 
U OŠ "Vladislav Ribnikar" po šest policajaca u svakoj smeni
 
Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije izjavila je da će u narednom periodu u OŠ "Vladislav Ribnikar" biti raspoređeno po šest policajaca u obe smene.
 
"S obzirom na to da je prvi dan nastave posle tragedije, pojačano je prisustvo policajaca u OŠ 'Vladislav Ribnikar', jer je situacija prilično specifična, pa je procenjeno da je bezbednost škole i učenika među prioritetima MUP-a", rekla je Puhača Tanjugu.  
 
Dodala je da je jako važno da se ostvari dobra saradnja sa nastavnicima i učenicima škole, da prisustvo policijskih službenika stvori utisak sigurnosti kod dece i nastavnog osoblja. 
 
"Policijski službenici, pored toga što su tamo fizički, oni su u obavezi da, ukoliko im se obrati učenik ili neko od članova nastavnog osoblja, da reaguju tako što će preduzeti određene mere i radnje koje su u opisu posla policijskih službenika. Ukoliko se desi nekakav događaj koji je između učenika u školi, u obavezi su da o tome obaveste pedagošku službu škole koje ima svoje mehanizme za rešavanje nasilja u školama", navela je Puhača.
Naglasila je da, ukoliko incident izlazi iz domena i postupanja nadležne škole, policijski službenici preduzimaju svoje mere i radnje koje su u njihovom opisu i o svakom događaju obaveštavaju Centar za socijalni rad. 
 
"U ovom periodu dok traju mere Vlade, u 1.832 državne i privatne škole u Srbiji i u 4.180 objekata, angažovano je više od 3.500 policijskih službenika i to je dovoljno da pokriju sve škole. Svaka škola imaće jednog do dva policijska službenika", navela je Puhača.
 
Dodala je da je u ranijem periodu bila nešto drugačija situacija, jer je jedan policijski službenik pokrivao jednu i više škola. 
 
Što se tiče odnosa učenika i policije, Puhača kaže da je sasvim zadovoljavajući i vrlo korektan.
  • AltF4

    23.05.2023 09:41
    Sistem fukncioniše?
    Nasilje ima razne oblike, od otvorenog neverbalnog preko verbalnog nasilja do ignorisanja i podsmeha. Nemože to policija da suzbije a sve pomenuto može biti okidač za najgore. Potrebno je više psihologa po školama ali ne ove koje šaljete sa nenormalnim metodama i SNS kadar, već psiholozi koji se ozbiljno bave svojim poslom! Prekinite sa partijskim zapošljavanjem po školama pod broj jedan! Završite godinu za svu decu iz te škole pa onda renovirajte školu do jeseni, ugradićete se naravno bez toga ne izlazite iz kuće a da nemate procenat. Prestanite da maltretirate roditelje i decu koji su prošli kroz ovaj pakao! Na žalost, ne slušate nikad ali čućete u Subotu! Nesposobni ste da vodite jednu firmu a kamoli državu! Izbor je sada nadam se svima jasan mi ili on?
  • Inozemac

    23.05.2023 09:14
    Neobično koliko se trude da predlože rešenja koja idu do imbecilnosti, umesto da se posvete srži problema. Krečenje ruševine ne pomaže ili da se izrazim ružnije, šminkanje mrtvaca.
  • G pen

    23.05.2023 08:44
    Ne vredi, sve je za njihovu decu a nista nisu naucili od ovih tragedija . Upravo, ispred decje bolnice seku dva drveta a cujem da to rade zbog parkinga za biciklove. Nekada smo biciklove ostavljali ispod drveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija