Pokrenuta istraga o streljani u koju je išao dečak koji je ubio deset osoba u školi na Vračaru

Formiran je predmet o streljani "Partizan" u koju je išao dečak koji je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar" i tom prilikom ubio devetoro dece i čuvara škole.
Pokrenuta istraga o streljani u koju je išao dečak koji je ubio deset osoba u školi na Vračaru
Foto: Pixabay (ilustracija)
Više javno tužilaštvo u Beogradu istražuje pokrenulo je predistragu i dat je nalog MUP-u da prikuplja obaveštajne podatke.
Utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i deci i drugo. Zatraženo je i da se utvrdi da li je otac dečaka, V. K, jedan od korisnika Streljačkog kluba "Partizan", da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, da li je V. K. donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.
Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta V. K. i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja.
 
Takođe, potrebno je da se utvrdi da li je streljački klub deo Streljačkog saveza Srbije i ukoliko jeste, onda da se predstavnik Saveza izjasni kako o svim okolnostima koje su mu poznate u vezi sa radom ovog streljačkog kluba, tako i o radu streljačkih klubova na teritoriji Srbije.
 
Savez treba da se izjasni i da li poseduje akte kojima se klubovima i članovima Saveza utvrđuju posebne obaveze i ograničenja u postupanju u okviru rada i pružanja usluga. Zatraženo je, pored ostalog, da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je V. K. dato odobrenje nadležnog organa, po kom utvrđenom opravdanom razlogu iz člana 11 stav 1 tačka 8 Zakona o oružju i municiji mu je dato odobrenje.
Proverava se i koja je zdravstvena ustanova izdala V. K. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je doneo odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.
 
Maloletni učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" je pucao iz oružja svog oca, koji je uhapšen i produžen mu je pritvor. Otac dečaka je na saslušanju rekao da je dečaka nekoliko puta vodio u streljanu. U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu već se vodi istraga protiv V. K.
  • Pravnik

    23.05.2023 13:17
    Zanimljivo
    Situacija je jasna: zakon ni jednim članom nije ograničio gađanje maloletnika.
    Sve ostalo je zamajavanje naroda!
  • Partizan

    23.05.2023 12:20
    Partizan i sve u vezi njega je pogana zaostavština totalitarnog komunističkog režima. Na razvalinama te ideologije nikao je kriminal zaodenut u odelo fašizma. Partizan je odavno izgubio razlog za postojanje i treba ga prodati i razjuriti mafiju.
  • Gradjanin

    23.05.2023 12:07
    Instruktor ili tata
    Proveriti ko je dečaka obučio, takođe, sa kojom municijom i koliko je dečak imao dolazaka. Ukratko, ko ga je naučio da tako puca iz vatrenog oružja, na način na koji pola uniformisanih lica sa decenijama staža ispred njega i dalje ne veruju u to šta je dečak uradio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.