Stručnjaci o muzikoterapiji: Izlaganje dece muzici krajnje neprimereno, nije trenutak

Stručnjaci, povodom informacije o "psihoterapijskoj sansi" u "Ribnikaru", ocenjuju da je skandalozno da se, umesto stručne pomoći, traumatizovana deca izlažu muzikoterapiji.
Stručnjaci o muzikoterapiji: Izlaganje dece muzici krajnje neprimereno, nije trenutak
Foto: 021.rs

Dečja psihološkinja i psihoterapeutkinja Gordana Mijalković Stojiljković kaže za Danas da apsolutno nije bio trenutak da se traumatizovana deca iz Ribnikara izlažu muzici i muzikoterapiji neposredno posle tragedije.

"Nije trenutak da se tako brzo nakon gubitka i traume očekuje od dece da se stavljaju u situaciju da pevaju, slušaju muziku, da obavljaju zadatke. Oni su dobili neku vrstu naloga koji su morali da ispune. Muzika je odraz unutrašnjeg raspoloženja. Kada se okupljamo i pevamo, to su najčešće neke proslave. Za tu decu muzika je odraz veselja, radosti. Zato je u ovom slučaju njihovo izlaganje muzici bilo krajnje neprimereno", Mijalković Stojiljković.
Ona dodaje da dr Ranka Radulović koja je primenila metodu muzikoterapije, uopšte nije dečji terapeut.
 
"Koliko sam ja pratila njen rad, on je više vezan za komplikovano tugovanje, za depresivne aspekte tugovanja, pa je njen rad sa traumatizovanom decom bio neprimeren i u tom smislu. Važno je da vodimo računa i da imamo neku vrstu praćenja kako dece iz „Ribnikara“, tako i druge. Imamo posebnu vrstu odgovornosti u radu sa decom, a naročito onoj koja su traumatizovana. Potrebno je biti vrlo pažljiv", objašnjava sagovornica Danasa. 
 
Ona ističe da je rad sa traumom specifičniji od standardnih psiholoških i psihoterapeutskih procedura.
 
Psiholog Aleksa Milević kaže za Danas da je šokiran činjenicom da su deca iz "Ribnikara" neposredno posle tragedije bila izložena muzikoterapiji, umesto da im se pružila ozbiljna psihološka pomoć i podrška.
 
"Problem je u tome što kod nas ne postoji zakon o psihoterapeutskoj delatnosti, iako ga je Društvo psihoterapeuta Srbije davno završilo i poslalo na proceduru usvajanja. Zato smo došli do toga da je ta oblast potpuno neregulisana, i da neko sa završenim kursom od dva meseca proglasi sebe psihoterapeutom i počne da obmanjuje ljude", objašnjava Milević.
Sagovornik Danasa dodaje da ozbiljna edukacija za psihoterapeuta, pored završenih studija, traje nekoliko godina, a za neke oblasti i po deset.
 
Podsetimo, Ministarstvo zdravlja je povodom primedbi roditelja devojčice nastradale u tragediji 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na rad dr Ranke Radulović iz Кlinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije tokom pružanja psihološke podrške učenicima, naložilo vanredni inspekcijski nadzor te ustanove.
  • Iguman

    23.05.2023 09:30
    Proterati religiju iz svih škola u Srbiji.
    Sve je to pod dejstvom magle na psihu.
  • BGD 011

    23.05.2023 09:23
    Kursisti...
    Usudicu se da napisem da, kad smo mi, obicni gradjani, laici, sokirani cinjenicom da je Ministarstvo prosvete izabralo psihijatra koji ce deci pomagati, a koja je deci pustala folk muziku i od dece zahtevala da se povezu sa dusama ubijene dece, nakaradno, neprimereno, jezivo, kako se dogodilo da niko iz Ministarstva nije reagovao? Posumnjacu da i u ministarstvima sede nestrucni ljudi, sa diplomama/kursevima.
  • eeeee moji

    23.05.2023 09:15
    "strucnjaci"
    nemate vi pojma o zvucnoj frekvenciji .... prosirite svoje vidike, edukujte se bar malo !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija