Markov: Odluka o polaganju samo srpskog jezika neozbiljna, kao replika "samo tetki da odnesem lek"

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da ga je delimično iznenadila odluka da će se polagati probna državna matura 31. maja samo iz srpskog jezika.
Markov: Odluka o polaganju samo srpskog jezika neozbiljna, kao replika "samo tetki da odnesem lek"
Foto: Pixabay
Naime, učenici trećih razreda četvorogodišnjih srednjih škola neće polagati matematiku i treći test.
"Takva odluka mi deluje kao iz čuvene replike 'samo tetki da odnesem lek'. Hoće biti mature biće, neće biti, neće, hoće...više ne znamo ni sami. Sada je dovedena u pitanje i proba državne mature. Pomalo neozbiljno, pomalo je možda blaga reč. Škole su se pripremile za probu državne mature, pomereni su redovni maturski ispiti za maturante i sada stiže najnovija vest", kazao je Markov za K1.
Podsetio je da se Forum beogradskih gimnazija 12. maja obratio Ministarstvu prosvete imajući u vidu uputstvo za samorealizaciju probe državne mature koje je podrazumevalo da su škole nadležene da štampaju testove iz drugih predmeta osim za srpski za koje je Ministarstvo organizovalo dostavu, što je neke škole dovelo u nezgodnu situaciju. 
 
Morale su, kako kaže, da razmišljaju o njihovom fotokopiranju u fotokopirnici, čime se ugrožava tajnost testova, pa su predložli da Ministarstvo štampa i te druge testove, ali nikakav odgovor nisu dobili.
 
Dodao je da to što se pominje da je planirano testiranje softvera smatra kao pokušaj Ministarstva da izađe iz cele sitaucije.
 
"Državna matura je jako ozbiljna stvar, neozbiljno smo pristupili, odlažemo je već nekoliko puta, stalno govorimo sledeći put će biti", rekao je on.
 
Kaže da je njihovo mišljenje "da državna matura prevazilazi kapacitete Ministarstva prosvete" i da će druge insitucije na nivou Vlade Srbije možda morati više da se uključe.
"Ako pitate nas u Forumu i profesore, reći će da je ona korisna i da je treba uvesti, ali od želje i ideje do realizacije je dug put, sad odlažemo i probu državne mature, nećemo imati testove, a i sama organizacija je bila loša. Svaki taj test ima pet šest strana, za strane jezike i više. Škole nemaju tehničke kapacitete za štampanje, taj ko je mislio da će škole štampati pogrešio je", rekao je on i postavio pitanje da je li je to razlog da se sve odlaže za 2026.
 
"Bez obzira na to što se sve odlaže čak i za 2030, mi moramo da probamo", rekao je on i najavio da će već naredne sedmice izaći sa predlozima, kada, kako je naveo, "vide i kakva je budućnost vlade" i "da li će Srbija dobiti novog ministra".
  • Osoba M

    24.05.2023 09:26
    Ma neka daju ucenicima da istampaju svoje testove, svako svoj, rasporedi se trosak, decentralizuje posao, kao al-kaida se podele u celije, poloze lepo svi sa maksimalnim brojem bodova. Ako ta akcija uspe, sledeci put i da ocenjuju svoje testove i maksimalno smanjen trosak.
  • NS

    24.05.2023 07:57
    Slika i prilika našeg obrazovnog sistema.Nesposobnost na delu.Prava reakcija učenik primoranih da rade probu probe je predaja praznih listova.Pa nek' onda "stručnjaci" iz ministarsva testiraju sebe,a ne softver!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija