Helsinški odbor: SPC litijom posvećenom Nikolaju Velimiroviću podstiče rastući antisemitizam

Helsinški odbor za ljudska prava upozorava da Srpska pravoslavna crkva ovogodišnjom litijom u Beogradu posvećenoj vladici Nikolaju Velimiroviću podstiče rastući antisemitizam u Srbiji.
Helsinški odbor: SPC litijom posvećenom Nikolaju Velimiroviću podstiče rastući antisemitizam
Foto: 021.rs

Kako podsećaju, Velimirović je bio izraziti antisemita i u svojim tekstovima i govorima, rasistički je govorio o Jevrejima.

U svom delu "Kroz tamnički prozor" napisanom 1944. godine on je Jevreje optužio za sva zla zapadne civilizacije, a tada je već bio dovršen genocid nad evropskim Jevrejima i ubijeno ih je šest miliona.

"Podsećamo da je pre Drugog svetskog rata u Beogradu živelo oko 10.000 Jevreja da bi samo mali broj preživeo rat i genocid. Jevreji u Srbiji su uvek davali značajan doprinos razvoju zemlje i jedan od očeva moderne srpske države knez Miloš Obrenović bio je izrazito naklonjen jevrejskoj zajednici. Neki od njenih članova bili su mu i lični prijatelji", navodi se u saopštenju Helsinškog odbora.
 
Smatraju da je "u dugoj i bogatoj istoriji SPC bilo mnogo ljudi koji su se iskreno zalagali za prosperitet svih građana Srbije bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost".
 
"Kakva je potreba da se danas u 21. veku, nose mošti čoveka koji dovodi do novih podela u našem društvu", pita Helsinški odbor. 
 
Smatraju da da litije treba da posalju poruku tolerancije i jednakosti svih građana bez obzira na to kojoj etničkoj ili verskoj grupi pripadaju.
Podsetimo, ovogodišnja slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, održaće se sutra, 25. maja u Beogradu.
 
Kako je najavljeno, na čelu pasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.
  • ===

    25.05.2023 09:29
    @Finac
    A ti zivis na Marsu ili se pravis lud?
  • Zemlja čudesa

    25.05.2023 08:37
    Knjige, braćo, a ne praporci
    To je danak neobrazovanosti. Prihvata se kao apsolutna istina ono što se servira, malobrojni se potrude da saznaju nešto više. To koriste raznorazne krvopije kao što su režim i crkva da bi lagodno živeli na grbači naroda. Nismo mi u 19. veku, mi smo mentalno u 6. veku.
  • zztop

    24.05.2023 21:11
    Kume pa zašto ga vojska nosi , jel vojska državma ili crkvena il su svi zajedno vučićevi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.