Novinarska udruženja: Razrešiti Savet REM-a, dodelom dozvole Informeru obesmislili postojanje

Novinarska i medijska udruženja su zatražila pokretanje postupka za razrešenje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog rada suprotnog Zakonu o elektronskim medijima.

Navode da Savet REM direktno krši odredbe člana 5. tog zakona, te smatraju da je Savet REM obesmislio postojanje i odlukom o dodeli dozvole za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže izdavaču lista "Informer".

Zahtev su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije, ANEM, fondacija "Slavko Ćuruvija", "Lokal press" , "SINOS" i "AS Medi".
"REM direktno krši odredbe člana pet jer ne doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja i ne štiti interes javnosti u oblasti elektronskih medija i ne štiti korisnike usluga elektronskih medija", piše u saopštenju.
 
Potpisnici smatraju da je "najnovijom odlukom o dodeli dozvole za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže  'Insajder timu' izdavaču dnevnog lista 'Informer',  REM definitivno obesmislio svoje postojanje".
 
Smatraju da je REM to uradio "jer se osiono suprostavlja zakonima koji uređuju njegov rad kao i podzakonskim aktima koje je sam REM usvojio".
 
Potpisnici navode da je ovaj list, "koji je šampion u kršenju Etičkog kodeksa" od početka 2020, dobio najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte.
 
"Poslednji monitoring Saveta za štampu pokazuje da je ovaj list u periodu od oktobra 2022. do kraja januara 2023. godine 512 puta prekršio Kodeks novinara Srbije", piše u saopštenju.
 
Smatraju i da je, "nažalost, to još samo jedan u nizu pokazatelja nelegalnog i nelegitimnog ponašanja REM–a."
 
"Iako su stručne službe REM-a svakog meseca beležile brojne prekršaje u emitovanju svih televizija koje imaju nacionalnu dozvolu za emitovanje, a posebno Pink i Happ-i, REM im je prošlog leta ponovo dodelio dozvole za nacionalno pokrivanje", podsećaju.
 
Dodaju i da se te televizije "nisu pridržavale prethodnog elaborata koji je sadržao obavezno emitovanje dečijeg i naučno-obrazovnog programa, te da su sa istom praksom nastavili i u novom ciklusu što pokazuje najnoviji izveštaj REM".
 
Savet REM–a je u prekršaju već više od šest meseci, odnosno od 2. decembra kada je, kako piše u saopštenju, istekao zakonom predviđen rok za dodelu pete dozvole za nacionalnu pokrivenost.
 
Potpisnici zahteva smatraju i "da je jedino rešenje da članovi Saveta REM-a kolektivno podnesu ostavke" usled, kako su naveli,"neostvarivanja odredaba zakona, zanemarivanja javnog interesa i promocije političkog uticaja vlasti".
 
"Uostalom, državnim akcionim planom, nakon usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, a koji treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja, predviđeno je isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta REM–a", piše u saopštenju.
 
Organizacije su ocenile i "da ovakvo selektivno korišćenje javnog dobra predstavlja uvredu za zdrav razum i novinarsku profesiju, jer to pokazuje selektivnu primenu zakona i pravila, odnosno da pravila ne važe za privilegovane medije u službi režima".
 
Ove organizacije su ocenile da je Srbija "umesto medijskog pluralizma, dobila nastavak medijskog mraka", te da zato zahtevaju da članovi REM-a kolektivno podnesu ostavku.
  • DR

    26.05.2023 06:58
    Da bi REM otpao, potrebno je da otpadne Aleksandar Vučić.
    To je realnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija