Odalović: Svi su osudili Kurtijeve provokacije, ali nema nijedne posledice

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da premijer Kosova Aljbin Kurti "u kontinuitetu provocira i izaziva incidente", ali da nedostaje reakcija međunarodne zajednice.
Odalović: Svi su osudili Kurtijeve provokacije, ali nema nijedne posledice
Foto: Beta/AP
"Mi ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz onih centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To je i Kvinta, i SAD, i EU, i svi koji su se oglasili da osude, da kažu da je to nešto što ne odobravaju i nešto što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice", rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.
On je naveo da su okupirane zgrade četiri opštine na severu Kosova, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, kao i da niko nije pozvao Kosovsku policiju da napusti te zgrade.
Odalović je ocenio da je najveća greška što je međunarodna zajednica rezultate izbora, koje je Priština organizovala krajem aprila u opštinama na severu Kosova i Metohije, proglasila legalnim.
 
Prema njegovoj oceni, jedino rešenje je da se kosovska policija povuče sa severa Kosova, a da njihovo mesto zauzmu Kfor i Euleks.
 
Komentarišući poziv ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera novoizabranim gradonačelnicima na sastanak, Odalović navodi da je to značajno jer Vašington ima najveći uticaj na privremene prištinske institucije.
 
"Ako im oni budu rekli da nešto ne rade, oni neće raditi. Ako im kažu da danas ne idu ni u Zvečan, ni u Leposavić, ni u Zubin Potok, ni u Kosovsku Mitrovicu, oni neće otići", rekao je Odalović.
 
U petak je, nakon pokušaja građana sa severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.
Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike, koji su pobedili na nedavno održanim izborima, na koje je izašlo ukupno 3,4 odsto birača.
 
Izbore, koje su bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu i Metohiji, je krajem aprila organizovala Priština, nakon što su u novembru prošle godine Srbi napustili kosovske institucije.
  • A

    29.05.2023 09:10
    A
    A sto bi bilo podledica?! Kosovo je samostalna Drzava i sto Srbi nejce da se povinuju Zakonu i Ustavu Kosovske Drzave pod pritisko AV neka ih on sada vadi! Oce samo malo sutra to im je komprnzacija za prevoz i popunjabanje za privatni Miting AV! Preveslao vas je zedne preko Gazivode po ko zna koji put!!! Dok se neotkace AV bice im sve gore i gore!!! Ili ce opet Nato da pobede?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija