Napeto na severu Kosova: Srbi traže da se povuku svi specijalci

Građani su okupili kod zgrade opštine Zvečan ispred koje se nalazi veliki broj pripadnika specijalnih snaga kosovske policije sa opremom za razbijanje demonstracija.
Napeto na severu Kosova: Srbi traže da se povuku svi specijalci
Foto: Beta/AP

Srpska lista i građani traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče, prenosi Euronews Srbija

Ispred zgrade su i pripadnici Kfora, koji su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvao novoizabrane albanske gradonačelnike na sastanak.
Građani koji su od 7 časova ujutru protestovali u centru Zubinog Potoka, odnosno ispred opštinske zgrade, nešto posle 15 časova su se i razišli, potvrdio je za KoSSev Milija Biševac.
 
Rečeno im je da danas novi gradonačelnik, Izmir Zećiri, u opštinu neće dolaziti.
 
Kazao je i da će se građani ponovo na istom mestu ponovo okupiti ujutru u isto vreme kao i danas.
 
Posle razgovora sa višim oficirom Kfora, potpredsednik Srpske liste Igor Simić je rekao da mu je preneo zahteve Srba, a to je da se kosovski specijalci povuku iz sve četiri opštine na severu, a da opštinske zgrade nastavi da obezbeđuje Kfor. 
 
Sa druge strane, oficir je je ponovio zahteve da se omogući smena kosovskim policajcima i da se propuste dva njihova vozila, ali je Simić naveo da Srbi ne žele da razgovaraju o sitnim starima i da ostaju pri svom stavu. 
 
Oficir Kfora će preneti zahteve Srba nadređenima, javlja dopisnica Euronews Srbija. 
 
Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem sa kojim se saglasio da je u ovom trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije.
 
"Razgovarao sam telefonom sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem ranije danas", napisao je Kurti na Tviteru. On je istakao da su se "obojica složili da je u sadašnjem trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu".

Podsetimo, na severu Kosova su u petak. 26. maja izbili incidenti, a šok bombe i suzavci bačeni su u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Intervenisala je policija, kako bi omogućila novoizabranim gradonačelnicima da uđu u te zgrade.

  • @Ministry

    29.05.2023 22:22
    Sta ce ministru uniforma?! Vi zaista nemate predstavu sta je predsednik, premijer, poslanici, kako funkcionise drzava, vojska, policija, sudije, kompanije, sta su cije obaveze, prava i duznosti, kao divljaci iz Afrike koji su navukli odecu i obucu i priblizno oponasaju ostatak sveta kako ih ne bi otkrili bas onako na keca
  • Samo pitam

    29.05.2023 21:51
    @Samo kažem
    Da, vrlo moguće!
    Iza Rakića da ga čuvaju, Rakića kome su danas u lice njegovi sugrađani rekli da im je jasno da su napravili dil sa kim već da se ovo napravi?
    Dakle pitanje i dalje ostaje.
  • Ministry

    29.05.2023 20:38
    Of war
    A ministar vojni..danas na Tv..sav picnut,sako,kravata glanc,kao da ide na svadbu..skidaj to i oblaci uniformu,shodno situaciji..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.