FOTO, VIDEO Napeto na Kosovu: Zaposlene ispred opštine Zvečan policija zaustavila suzavcem

Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici KFOR-a propustili.
FOTO, VIDEO Napeto na Kosovu: Zaposlene ispred opštine Zvečan policija zaustavila suzavcem
Foto: Beta/AP
Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao. Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.
Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.
 
Na samom ulazu u zgradu su i dalje pripadnici specijalnih snaga policije u blindiranim vozilima, javlja izveštač RTS-a.
 
 
Predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan. Oni razgovaraju sa predstavnicima kosovske policije ispred zgrade opštine.
 
Milović je za medije rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice - Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.
 
Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.
 
"Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod", poručio je Milović.
 
Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM.
 
Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i Kfora.
 
 
U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.
 
Na severu KiM od danas je obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima.
 
Grenel: Od mira i napretka na KiM došlo se do haosa i okupacije
 
Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, poručio je jutros na svom Tviter nalogu da se na KiM od "mira i napretka došlo do haosa i okupacije".
 
"NATO trupe zauzele su zgrade na Kosovu. To su američke trupe i američki novac. Prešli smo put od mira i napretka pod Trampom do haosa i okupacije pod Bajdenom. Bajden je tako slab", ocenio je Grenel.
 
 
U svojoj Tviter objavi pod naslovom "najnovija vest" Grenel je podelio snimak ulice u kojoj se nalazi zgrada opštine u Leposaviću na kojem se vidi razvučena bodljikava žica i veći broj pripadnika Kfora.
  • Mozak puca

    29.05.2023 15:45
    Pa jesmo li toliko glupi?
    Američki KFOR? Pa majku mu sa dva klika na pretraživaču možeš naći sastav KFORa?! Kaže neko, mi što ovde pišemo činjenice da je ovo logična posledica odluke o neizlasku na izbore i neučestvovanju Srba u organima Kosova, mi nemamo empatije za naše ljude tamo. Imam čoveče, imam, isto kao i za one iz cele Srbije što su u petak organizovano išli u Beograd. Ovi od petka nisu zaigrali kolo zbog blizine Ribnikara, ali eno ovi u Zvečanu ga igraju. Baci brigu na veselje!
  • Sergej

    29.05.2023 14:59
    @Panta
    Pa hajde Panto, nije to teško. Odeš, prijaviš skup, pozoveš ljude i protestvujete. Mada mislim da bi najbolje bilo da pustite te ljude na miru, presedne im svaki put podrška dobrovoljnih davalaca tuđe muke.
  • Brat

    29.05.2023 14:36
    Ruja
    I sledeća vest "Lavrov - Izgleda da se sprema veliki prasak u centru Evrope" Jadan neobavešten i iznenađen kao i svi nedavači. Dosta bre braćo, skinite nam se sa grbače

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.