Mlekari iz Bogatića više dnevno ne prosipaju 700 litara mleka u kanalizaciju, počeo otkup

Proizvođači mleka iz opštine Bogatić Slobodan Brkić i Milan Pajić ne prosipaju više u kanalizaciju po 700 litara mleka dnevno jer su počele da ga kupuju mlekare Imlek i Mlekara Ub.
Mlekari iz Bogatića više dnevno ne prosipaju 700 litara mleka u kanalizaciju, počeo otkup
Foto: Pixabay
Brkić je za Betu rekao da je Imlek juče preuzeo prvu količinu mleka koje proizvodi na farmi, nakon analize njegovog kvaliteta.
Tim proizvođačima mleka je pre dvadesetak dana otkup otkazala Zlatiborska mlekara sa obrazloženjem da je na tržištu višak i da ne mogu da ga prodaju.
Oni su dve nedelje svaki dan u kanalizaciju prosipali po oko 700 litara jer, iako su ponudili da ga poklone tako što bi ga neka mlekara preradila i dala besplatno, ni jedna se nije javila za tu humanu akciju.
 
Ipak, posle sastanka u Vladi Srbije pre nedelju dana, Imlek i Mlekara Ub su pristali da kupuju mleko ta dva farmera.
 
Brkić je rekao da veruje da su to učinile na pritisak predstavnika Vlade Srbije. Obe mlekare počele su da im preuzimaju mleko, ali im još nisu saopštili cenu.
 
"Nismo u prilici da postavljamo uslove. Cena mleka je ostalo otvoreno pitanje. U ovom trenutku je najvažnije da ne prosipamo mleko u kanalizaciju", rekao je Brkić.
 
On je rekao da mu je Zlatiborska mlekara litar mleka plaćala 63,30 dinara i da ta cena ne pokriva ni sve troškove hrane, a da su u "minisu" za troškove rada i električne energije.
 
Za dve nedelje je, kako je rekao prosuo 9.000 litara mleka i izgubio oko 700.000 dinara.
Brkić je rekao da mlekare na poslednjem sastanku u Vladi Srbije tvrdile da su marže na mleko i mlečne proizvode u trgovinama ogromne, a u trgovinama kažu da zaračunavaju maržu od osam do 11 odsto, zavisno od proizvoda.
 
U mlekarama, međutim, kako je rekao Brkić, tvrde da trgovci još po nekoliko osnova zaračunavaju marže, među kojima je i mesto na polici, pa to iznosi oko 25 odsto.
 
Proizvođači mleka su na nedavnim protestima tražili i da se ograniči trgovačka marža na najviše 20 odsto, a predstavnici Vlade Srbije su obećali da će ispitati mogućnosti nakon analize i rezultati se očekuju.
  • Joca

    31.05.2023 16:00
    Danas kupio dugotrajno mleko 3,2% iz Poljske za 99 rsd.
    Ko ne može da podnese pritisak tržišta, ključ u bravu.

    PS: ima nas koji radije kupujemo EU proizvode nego domaće, samo da se zna.
  • odmak junać

    31.05.2023 14:33
    živka
    sve što su prosuli može popiti beba za zajutrak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.