Jedno na papiru, drugo u praksi: Neki zaposleni ne idu na odmor godinama, datum "bira" poslodavac

U Srbiji, prema važećem zakonu, poslodavac zaposlenom mora da omogući da iskoristi bez prekida dve nedelje prvog dela odmora.
Jedno na papiru, drugo u praksi: Neki zaposleni ne idu na odmor godinama, datum "bira" poslodavac
Foto: Pixabay

I u papirima se to tako uvek beleži, ali u praksi radnici odmor ni u tom obimu često ne iskoriste, piše Nova.

Imajući to u vidu, pojavila se inicijativa da se takva obaveza zakonski ukine. Ono što se postavlja kao pitanje jeste kako će to rešiti problem radnika koji na odmor nisu otišli i po tri godine.
Zakon o radu omogućava radnicima da godišnji odmor iskoriste jednokratno ili u više delova, s tim što bi prvi deo morao da traje kontinuirano tokom 10 radnih dana i da bude "potrošen" u istoj kalendarskoj godini za koju je stečeno pravo na odmor, dok se ostatak može preneti i iskoristiti do 30. juna naredne godine. 
 
U stvarnom životu, stvari često stoje drugačije, kaže za Novu predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.
 
"Ono što jeste problem u našoj zemlji, jeste da se postojeći zakoni ne poštuju. Normalno je da podržavamo inicijativu da se ukine obaveza korišćenja minimum dve nedelje odmora bez prekida", kaže Savić.
 
Dodaje i da je stanje na terenu potpuno suprotno zakonu.
 
"Korišćenje godišnjeg odmora, pogotovo onog od prošle godine, ali i redovnog, određuje poslodavac u skladu sa potrebama radnog procesa. Naročito u prerađivačkoj industriji korišćenje godišnjeg odmora uslovljava poslodavac, odnosno ukoliko je proizvodni proces povećan, radniku se zabranjuje korišćenje godišnjeg odmora", kaže Savić.
 
Ističe i da je puno primera gde radnici po dve ili tri godine ne koriste ni dan godišnjeg odmora.
 
"Izgleda neverovatno, ali imamo te slučajeve gde su nam se radnici obraćali sa zakašnjenjem, tek posle dve godine. Dešavalo se i da poslodavci kažu radniku da ne može na odmor u julu, nego tek u oktobru, jer njima to odgovara", ističe Savić.
 
Ona kaže da se radnici u najvećem broju slučajeva obraćaju sindikatima, koji potom vrše direktan pritisak na poslodavce, što u najvećem broju slučajeva urodi plodom.
 
"Mi uglavnom posetimo kompaniju ili preduzeće u kojima se to dešava. Najčešće lično odemo, što je naporno i nije sistemsko rešenje, ali to pitanje rešimo. Izvršimo pritisak na poslodavca, tako što kažemo da ćemo se obratiti medijima i inspekciji. Uglavnom nađemo rešenje, ali se radnici boje i ne javljaju se", zaključuje ona.
Ukidanje obaveze da se prvi deo odmora koristi bar dve nedelje bez prekida dolazi u okviru Naledove "Sive knjige 15", što je knjiga preporuka.
 
Po Zakonu o radu, u svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana. Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma utvrđenih opštim aktom ili ugovorom o radu.
  • Djed

    02.06.2023 13:27
    Ne poznajes problematiku, zato ne lupetaj
  • Mirko Marasovic

    02.06.2023 12:53
    manjak radne snage
    Posle se ovakve gazde koji još i isplaćuju minimalac žale da nema radne snage, Srbi neće da rade itd... A držvava d'uradi nešto, dajte neke Vijentamce, oni rade za šaku riže, ovi naši bahati...
  • tomy

    02.06.2023 11:08
    ura
    živeo komunizam!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija