Lajčak i Eskobar sledeće nedelje u Prištini i Beogradu

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, posetiće početkom sledeće nedelje Prištinu i Beograd, javio je Radio slobodna Evropa.
Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, biće u poseti u ponedeljak i utorak.
Izvori navode da će njihova poseta imati dva cilja, od kojih je prvi pronalaženje rešenja za izlazak iz trenutne situacije koja preti da ugrozi sve što EU smatra uspešnim u dijalogu. To znači da će fokus pre svega biti na smanjenju tenzija i na aktivnostima zasnovanim na onome što je juče predloženo u Moldaviji.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da za Kosovo i Srbiju ima "tri jasna zahteva" - izbori na severu Kosova, obezbeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu ipočetak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU.
 
Lideri Nemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, juče su u Moldaviji, na marginama samita Evropske političke zajednice, takođe tražili od predsednika Kosova i Srbije, Aleksandra Vučića i Vjose Osmani, održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, uz učešće Srba.
 
Drugi cilj Lajčaka i Eskobara će biti nastavak rada na redosledu koraka za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, postignutog u Briselu 27. februara, i njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su se lideri dve strane dogovorili u Ohridu 18. marta.
 
Evropska unija je postizanje tog Sporazuma ocenila kao "prelazak iz faze upravljanja krizom u fazu normalizacije", ali je EU sada ponovo usmerena ka upravljanju krizama, zbog eskalacije situacije na severu Kosova poslednjih dana.
Za eskalaciju na severu Kosova Zapad je u većoj meri okrivio vlasti u Prištini, zbog insistiranja da u zgrade lokalnih samouprava na severu Kosova uđu novoizabrani gradonačelnici Albanci, čemu su se usprotivili lokalni Srbi, koji su masovno bojkotovali izbore 23. aprila.
 
Diplomate u EU navode da se mora obezbediti da nedavne tenzije na severu Kosova ne ugroze postignuti Sporazum, i pozivaju na hitno i bezuslovno smanjenje tenzija i na povratak strana dijalogu i procesu normalizacije.
  • Ssy

    03.06.2023 07:32
    Rutina
    Biće opet branja ušiju, a posle toga dahtanje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u novom sakou i sa novim naočarima.
  • Šta je ovo ?

    03.06.2023 00:13
    Ali se Vučiću žuri u izdaju čim prima ove u ovom trenutku. Svi u subotu u blokade dok izdajnik Vučić ne podnese ostAVku
  • Ns

    02.06.2023 20:16
    Sve ce manje engleskih imena dolaziti iz Amerike. Polako ali sigurno nestaju…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija