Tvoje lice (ne) zvuči poznato: Vučić pred stranim medijima "umiven i odmeren"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u specijalnom programu CNN-a posvećenom krizi na severu Kosova i imao je drugačiji "stav" nego kada govori za domaće medije.
Tvoje lice (ne) zvuči poznato: Vučić pred stranim medijima "umiven i odmeren"
Foto: Youtube (CNN, Screenshot)

"Naravno da postoji razlika u ponašanju Aleksandra Vučića prema novinaru, to ne moram barem vama s N1 da objašnjavam, a postoji i btina razlika u odgovorima", kaže za N1 bivši ambasador Srbije u Francuskoj, a sada direktor Bete Radomir Diklić, govoreći o intervjuu koji je Vučić dao CNN-u.

Kako kaže Diklić, kada su u pitanju strani mediji, Vučić govori "ispeglano, umiveno i odmereno".

"To je sve sa malo gestikulacije, sve je mirno, ravno, razložno, reklo bi se skoro državnički. To nije slučaj kada s medijma iz Srbije razgovara. On je rekao nisam pozvao na bojkot, onda nije dobro čuo kada ga je novinarka pitala da li je za nezavisnost Kosova, pa je pričao o rezoluciji 1244, jednostavno je izbegao temu. Da uzmemo ista ta pitanja da postavi neko ovde odgovorio bi kao što je onda za francusko-nemački plan, ohridski sporazum – ja ništa nisam potpisao, to ništa ne važi, jedino je važna rezolucija 1244, to jednostavno ne može jedan šef države da ima dva jezika, jedan za spolju upotrebu drugi za unutrašnju", smatra Diklić.
 
Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća da nije prvi put da se Vučić na jedan način obraća domaćoj, a na drugi stranoj javnosti.
 
"Videli smo da on sebe ne može da obuzda kada se obraća domaćoj javnosti ili opozciji, videli smo nedavno kada je pružio ruku pomirenja, a istovremeno je te koje je pozvao na razgovor nazvao gorim rečima nego što je Kruti korstio na CNN. Ne vidim tu ništa novo. Ono što mi se čini važnije je kako je ona nastala i čemu može da vodi, čini mi se da u jednom danu, suzavcem, bojevom municijom, vrlo ozbiljno ranjen evropski plan. I čudi me, moram da priznam, nalazim zanačajan deo odgovornosti zapadnih pregovarača, njihovu odgovornost vidim u tome da su naivno poverovali Vučiću i Kurtiju da će ispunjavati ono što su se saglasili. Vreme je potvrdilo da su kršili sve što su se saglasili. Vučić može da kaže šta hoće, ali znamo ko stoji iza poziva na bojkot", kaže Jakšić za N1.
 
Jakšić smatra da Amerikanci više nisu spremni da tolerišu dvojicu političara koji misle da je kompromis slabost i kaže da ukoliko se želi doći do rešenja krize mora da postoji "snažan impuls spolja", a to znači, kako je rekao, "zaoštravanje stava Evrope i Amerike".

"Evropski dogovor između Srbije i Kosova je jasno definisao da je prostor za manevar mali, da su rokovi kratki, jasno je 'rekao' šta su nagrade i jasno šta su sankcije ako se dogovori ne poštuju. Kosovski Srbi su sami skinuli uniforme povukli se, iz parlamenta, institucija, policije, ostavili su brisan prostor koji je Kurti sada iskoristio i popunio", zaključio je Jakšić.

  • versus

    03.06.2023 16:46
    Ne može s poslodavcima kako hoće, fasovaće otkaz.
  • @V

    03.06.2023 15:23
    Iz tvojih usta u božije uši... Neka prizna pa da slavimo!
  • K2

    03.06.2023 14:58
    Sve se može kad se hoće. Čak i biti normalan. Dobro, delovati normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija