U Srbiji na transplantaciju organa čeka 2.000 pacijenata, najviše osoba nada se bubregu

Na transplataciju organa, u Srbiji čeka oko 2.000 pacijenata.
U Srbiji na transplantaciju organa čeka 2.000 pacijenata, najviše osoba nada se bubregu
Foto: Pixabay

Na toj listi najviše je osoba koje se nadaju bubregu, javlja RTS.

Violeta Srbljanin, potpredesnica Udruženja bubrežnih invalida iz Sremske Mitrovice kaže da smo pre par godina bili pridruženi član Eurotransplanta, međutim, pošto nismo dali dovoljan broj organa koji je uslov za ulazak u Eurotransplant, izgubili smo tu šansku, i sada smo ponovo na mrtvoj tački.

Da može drugačije, potvrđuje Slovenija koja je članica Eurotransplanta. Prošle godine su uradili više od stotinu transplatacija organa.
 
"Mi radimo već dvadeset godina sa Eurotrnsplantom. Na svakodnevnoj praksi, jer izmenjamo oko 70 odsto organa. Ali, ima i drugih prednosti. Ima prednosti taj nagli razvoj, rezultati. Svi organi koji se ne mogu upotrebiti u Sloveniji, upotrevljavaju se na području Eutronsplanta", kaže prim spec Danica Avsec iz Instituta za transplataciju organa i tkiva u Sloveniji.
 
Pre pola veka u Srbiji je urađena prva transplatacija bubrega. Na taj ogran čeka oko 800 pacijenta. Šezdeset puta je veća šansa da će nam organ biti potreban, nego da budemo potencijalni donor.
  • Паја

    03.06.2023 11:23
    Крепао котао
    Да је неки политичар у питању или тајкун они то раде у иностранству о теткином трошку а сиротиња чека годинама преко социјалног
  • Milovan. K

    03.06.2023 10:23
    Milovan. K
    Mnogo vise donora organa bi bilo u Srbiji kada bi dobijali neke benificije! Mozda ovo nekome surovo i bezosecajno zvuci ali je istinito! Bubreg na crnom trzistu vredi do 100 hiljada eura! Zasto Drzava nebi donorima ili njihovim porodicama dala upola i bilo bi dovoljno za svakoga! Ovo je surovo potrosacko vreme gde se sve meri i gleda kroz novac i interes!!! Umesto sto se bacaju novci na besmislene Stadione i razne nekorisne projekte treba taj novac preusmeriti na ovu vrstu Medicine i Donore!!! Mozda je to Kriminal i trgovina ali bolestan covek nema vremena da ceka i nepita odakle je Organ!!! Ovo pisem iz iskustva koje sam imao sa Ocem koji je preminuo cekajuci Bubreg! Sve smo pokusali ali uzalud!!!
  • misko

    03.06.2023 10:13
    dali jeto zbog zlatne milijare
    ljudi pre stodvadeset godina nisu znali za avion, danas lete na mesec i mars.
    pre sto godina telefon je bio privilegija bogatih i nalazio se samo u kuci, danas ih svi imaju i mogu da razgovaraju sa okeana sa porodicom u kuci.
    pre sto godina psenica se kolisa srpom a kukuruz brao rucno, danas to reda 50=metarski kombajni bez posade.
    samo je medinica ostala kao pre 3000 godina, na melemima i pricama, inekcije nam prepisuju i daju polupismeni. Medicina zadnjih godina stoji na mestu i nazaduje, lecimo se SMS-om.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija