Kolegijum RTS-a: Pokušaj da se na RTS gleda kao na batinu, redovno izveštavamo sa protesta

Svi pritisci kojima je Javni servis izložen imaju u osnovi sličnu pozadinu – pokušaj da se na RTS gleda kao na polugu, ili batinu, putem čega se dolazi na vlast, saopštio je Kolegijum RTS-a.
Kolegijum RTS-a: Pokušaj da se na RTS gleda kao na batinu, redovno izveštavamo sa protesta
Foto: Pixabay
"U prilično dugom vremenskom periodu zaposleni u RTS-u izloženi su raznim oblicima nasilja ‒ od nasilnog upada s testerama u zgradu RTS-a i redovnih protesta ispred zgrade Javnog servisa, pa sve do verbalnog nasilja na javnim mestima i huškanja mnogih političara, drugih medija i društvenih mreža. Svi ovi pritisci imaju u osnovi sličnu pozadinu – pokušaj da se na RTS gleda kao na polugu, ili batinu, putem čega se, mimo ustavnih i regularnih puteva, dolazi na vlast", navodi se u saopštenju Kolegijuma RTS-a.
Navode da "na Javnom servisu postoji nulta tolerancija za svaki oblik nasilja na ekranu i van njega".
"Svoj posao obavljamo bez tabloidizacije ili svireposti karakteristične za većinu ovdašnjih medija. Na RTS-u nema mesta za rijalitije u kojima se podilazi primitivizmu, najnižim strastima i gledaocima nudi štimung 'plavog mosta'", dodaje se u saopštenju.
 
"RTS podržava svaku akciju razoružavanja društva, ali istovremeno svojim programom pokušava da utiče i na verbalno razoružavanje učesnika u javnim raspravama. Pristojnim i nenavijačkim tonom naših debatnih emisija nastojimo da ne podstičemo brutalizaciju političkog života. Istovremeno, RTS ne može biti odgovoran što u srpskom društvu među političkim akterima nema dovoljno poštovanja, uvažavanja i dijaloga i što ta činjenica ponekad postaje bolno vidljiva, pogotovo u skupštinskim prenosima, na šta ne možemo da utičemo", saopštava Kolegijum RTS-a.
 
Dodaju da je "krajnje nemoralno dovoditi ispred RTS-a nezadovoljne građane u proteste koji su započeti kao protesti protiv nasilja inicirani masakrima u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' i Mladenovcu". 
 
"Blokade RTS-a nemaju nikakve veze sa borbom za 'više istine' na Javnom servisu. Neki od onih koji danas u Skupštini i na ulici pozivaju na blokadu Javnog servisa zbog navodnog 'manjka istine' svojevremeno su zahtevali ukidanje ili prepravljanje čitavih serija ili novinara koji im nisu bili po volji dok su bili na vlasti", navodi se u saopštenju.
 
"RTS redovno izveštava sa protesta koji se održavaju pod nazivom 'Stop nasilju', kao i sa svih ostalih sličnih skupova. Nebrojano puta do sada, u redovnim informativnim emisijama izvestili smo šta su ciljevi ovih protesta, a u redovnim debatnim emisijama organizatori protesta imali su priliku da govore o tome zašto su pozvali građane na ovakva okupljanja. Zahtev da sa tih skupova izveštavamo tako što bismo ličili na druge televizije koje su uvele potpuno novi novinarski žanr – izveštavanje sa učestvovanjem i podstrekivanjem – grub je pokušaj mešanja u uređivačku politiku naše kuće i zloupotreba ovakvih skupova", stoji u saopštenju Kolegijuma RTS-a.
  • setite se i

    06.06.2023 08:26
    ugledajte se
    na vasu koleginicu, koja je vodila dnevnik za vreme milosevica,a vucic je tada bio glavni za medije...kada je pocela da place i izgovorila cuvenu recenicu...ja ovo vise ne mogu da citam !
  • Marko

    05.06.2023 21:49
    Auuuu...
    Trepni 2x UO RTS ako mnogo boli... Da mu nešto valjate zvali biste se pink, a obraz bez kičme se ne naslanja na drugi obraz već na đon i to svačiji. Mislite o tome idući put kad uplatite račun za struju.
  • Malo sutra

    05.06.2023 21:34
    Mrak
    Ne morate vi nista izvestavati jer vas i ne gledamo , samo ukinute TV pretplatu ili ti taksu na brojilo, neka vas placa vas gazda AV a nas obične građane ostavite na miru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.