Transparentnost: Novi zakon oslobađa kontrole mnoge direktore najvećih državnih preduzeća

Ukoliko prođe Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, mnogi direktori će odahnuti, upozorava "Transparentnost Srbija".
Transparentnost: Novi zakon oslobađa kontrole mnoge direktore najvećih državnih preduzeća
Foto: Pixabay

Naime, direktori najvećih preduzeća u državnom vlasništvu neće imati obaveze, ograničenja niti kontrolu predviđenu za javne funkcionere Zakonom o sprečavanju korupcije, ako poslanici usvoje predloženi Zakon o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije.

Zakon, kažu u "Transparentnosti", takođe ne postavlja ni ograničenja pri oglašavanju ovih preduzeća - to širom otvara vrata pravljenju troškova koji su suvišni, kupovini medijskog uticaja i ostvarivanju drugih skrivenih ciljeva koji nisu u vezi sa ostvarivanjem uloge preduzeća u državnom vlasništvu.

"Zbog ovih i brojnih drugih slabosti, Transparentnost Srbija je pozvala poslanike da pre razmatranja pribave od Agencije za sprečavanje korupcije mišljenje o proceni rizika od korupcije u predlogu Zakona. TS je pozvala Narodnu skupštinu i da ukine autentično tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije iz 2021. Tim tumačenjem drastično je smanjen krug funkcionera, usled čega, nakon usvajanja predloženog Zakona o upravljanju preduzećima u vlaništvu države članovi njihovih skupština, predsednici i članovi nadzornih odbora, direktori i vršioci dužnosti direktora neće morati da podnose izveštaje o imovini i prihodima i neće morati da prijavljuju sukob interesa Agenciji", upozorava danas ova organizacija.
 
"Transparentnost" je u inicijativi pozvala nadležne skupštinske odbore i poslanike da, ukoliko Vlada ne povuče sporni predlog zakona, formulišu amandmane koji bi obezbedili da nivo zaštite od korupcije u privrednim subjektima na koje se trenutno primenjuje Zakon o javnim preduzećima, makar ne bude na nižem nivou od postojećeg.
 
"Osim toga, a naročito u kontekstu očekivanih izbora, TS je predložila propisivanje dodatnih mera koje bi umanjile mogućnost za zloupotrebu državnih preduzeća u svrhu političke promocije ili bi olakšale otkrivanje takvih zloupotreba. Među njima je predlog da se obezbedi javnost podataka o korišćenju pojedinih resursa javnih preduzeća tokom izborne kampanje (vozila, sredstva komunikacije), kako bi se moglo pratiti da li se oni koriste u povećanom obimu upravo u doba kampanje, da se ograniči zapošljavanje u doba kampanje i neposredno nakon izbora, kao i izvođenje neplaniranih radova kroz koje se pribavlja naklonost birača (na primer slučaj 'Kukulovce')", kažu u ovoj organizaciji.
 
Podsetimo, slučaj "Kukulovce" odnosi se na protest meštana ovog sela u blizini Leskovca 2020. godine, koji su ukazivali da nije ispunjeno predizborno obećanje koje su dobili 2017. godine - asfalt u ulicama. Selo je hitro posetio direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, koji je ponovo obećao asfalt kako bi smirio tenzije u kampanji.

"Transparentnost Srbija" podseća da novi zakon ne garantuje ni da će biti rešen problem sa večnim vršiocima dužnosti na čelu preduzeća, odnosno v.d. direktorima koji su imenovani mimo konkursa.

  • Верица

    06.06.2023 15:18
    Закон или Зак(л)он
    Ни до сада се није знало ко је шеф а ко гура вагоне ,сви краду и мувају у Коалицији само променеш чланску карту и опет си шеф,директор члан одбора,пословођа, вд директор,синдикалац једино радници страдају као узбуњивачи а закон о раду штити послодавца и коме треба вредан радник њима треба послушан радник да их фали,части ,увлачи у дупе
  • R

    06.06.2023 15:17
    R
    Ovo je pokusaj posljednje pljacke AV koju nesmemo dozvoliti! Prodje li nista nejcemo imati bukvalno jer i Fruska Gora i cela prirodna i ostala bogatstva Srbije uzimaju privatne firme! AV je zaista poludeo i mora se smeniti jer ovo nevodi ni malo na dobro! Nesme i nemoze jedan covek da vlada i odlucuje o Zemlji a kamoli da je prodaje! To nigde nepostoji u civilizovanim i pravnim Zemljama! OstAVka pod hitno!!!
  • НС

    06.06.2023 12:57
    I tupoglavcima koji brane ovaj rezim, konacno sada treba da je jasno da nas ovaj kreten sa njegovom svitom uvlakaca i poslusnika vodi u totalnu propast. Diktator koji je umislio da mu ni Bog ne moze nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.