Komandir ronilačkog voda: Dečaci koji su se utopili na Adi skakali s pontona, dole je duboka trava

Dvojica šesnaestogodišnjih dečaka, koji su se u utorak utopili na Adi Ciganliji, skakali su sa pontona na mestu koje ni u sezoni nije predviđeno za kupanje.
Komandir ronilačkog voda: Dečaci koji su se utopili na Adi skakali s pontona, dole je duboka trava
Foto: Pixabay
To je za RTS rekao komandir ronilačkog voda u ronilačkoj jedinici Žandamerije Marko Mladenović. On je apelovao na mlade da to ne rade.
Dvojica dečaka bili su učenici Saobraćajne škole u Zemunu i Tehničke škole "Lola" u Železniku, koji su sa društvom slavili kraj školske godine na Adi. Oni su ne nalazili na početku jezera na Adi Ciganliji, gde inače nije dozvoljeno kupanje ni u sezoni. 
Komandir ronilačkog voda Žandarmerije objasnio je da su skakali sa pontona gde kajakaši imaju svoje treninge.
 
"Naše vode nisu prozirne kao more, ne zna se šta je dole. Mogu da se ubodu, upadnu u duboku travu kao što je slučaj verovatno bio ovde. U tom slučaju nastane panika i povuku jedan drugog u vodu", rekao je Mladenović.
 
On je apelovao na mlade da ne koriste neuređena kupališta, da vode računa o bezbednosti i ne ulaze u vodu u alkoholisanom stanju.
 
Istakao je da se ne ulazi u vodu za davljenikom ukoliko dođe do davljenja, jer osoba koja se bori za život može da povuče za sobom onoga ko pokušava da joj pomogne. Umesto toga savetuje da se pozove pomoć ili davljeniku pruži čvrsti predmet ili uže, pomoću kog može da se izvuče na obalu.
 
U slučaju dvojice dečaka koji su se utopili u utorak kaže da je dežurna ekipa ronilaca Žandarmerije vrlo brzo izašla na teren, ali da je već bilo kasno. Dodaje da je ronilac za pet minuta pronašao oba tela.
Upitan koje vode su najopasnije, pripadnik Žandarmerije kaže da treba računati da su sve opasne.
 
"Najopasnije su reke sa brzim tokovima. Ali ni jezera nisu bezbedna kada se površinski sloj vode ugreje a mi skakanjem probijamo taj topli sloj i ulazimo u hladni kada adolazi do šoka ili zastoja srca", objasnio je Mladenović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.