SAD i EU razmatraju kazne za Kosovo ako ne ispuni svoje obaveze: Predviđene dve faze

SAD i EU razmatraju mogućnost izricanja kaznenih mera Kosovu u slučaju da ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na severu,
 SAD i EU razmatraju kazne za Kosovo ako ne ispuni svoje obaveze: Predviđene dve faze
Foto: Beta/AP
To se navodi u dokumentu američke administracije u koji je Euronews Albania imao uvid.
Kaznene mere, kako se navodi, uključuju sankcije premijeru Aljbinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji, koji bi mogli biti proglašeni personama non grata "zbog toga što predstavljaju pretnju bezbednosti i miru".
Prva faza sankcija Kosovu uključivala bi zamrzavanje svih fondova EU, zaustavljanje procesa liberalizacije viznog režima, procesa članstva u Savetu Evrope, kao i zamrzavanje američkih fondova i drugih projekata koje finansira Zapad, objavio je Euronews Albania, prenosi Kosovo onlajn.
 
Druga faza bi bio pasivan odnos kosovskih saveznika prema kampanji Srbije za nepriznavanje Kosova, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva i masovno smanjenje američkog kontingenta na Kosovu, kao i isključenje Kosova iz međunarodnih organizacija.
 
U dokumentu se kaže da "transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da ne dozvoli krizu iza linija kontakta sa Rusijom i da je postojalo uverenje da će problemi doći od strane Srbije, kada je reč o francusko-nemačkom planu, kao najtvrdoglavije i nekonstruktivne strane u dijalogu".
 
"Niko nije očekivao da će Vlada Kosova biti ta koja će svojim delovanjem promovisati nesigurnost i podgrevati sukobe i krize", navodi se u dokumentu, prenosi Euronews Albania.
 
U tekstu se dalje navodi da međunarodna zajednica nema više strpljenja i zahteva jasan odgovor kosovske vlade da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije.
 
"Biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza, dok nepoštovanje znači posledice", navodi se u tekstu.
 
Osim kritike aktuelne kosovske vlasti, u dokumentu se kritikuje i kosovska opozicija, koja se optužuje da "ne shvata ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo".
 
Ukazuje se da opozicija mora da izađe sa jasnim stavom, ako se zalaže za ispunjavanje obaveza Kosova u procesu dijaloga.
 
"To što opozicija to nije uradila, unosi nepoverenje i projektuje oportunizam", stoji u tekstu.
 
Na kraju se kaže da "ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje budućnost".
Euronews Albania se obratio Evropskoj komisiji za komentar, sa pitanjem da li su upoznati sa ovim dokumentom i slažu li se sa takvim mogućim merama prema Kosovu.
 
Portparol Komisije je odgovorio da "ne komentarišu navodna curenja dokumenata, a posebno nešto što je navodno dokument treće zemlje u vezi sa navodnim akcijama EU", piše Euronews Albania.
  • Merosina

    09.06.2023 06:44
    Ova 2 faza bi ih vratila u realnost
  • Сеновић

    08.06.2023 21:58
    Хахахаха
  • Prsli Klark

    08.06.2023 10:04
    Ma kakvi
    Nema nista od toga. Kurtija za preCednika - on je jaci i od EU+USA zajedno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija