Judita Popović podnela ostavku u REM-u

Postalo je besmisleno ostati u telu koje se ne snalazi u prostoru i vremenu i zanemaruje ogromne društvene turbulencije i nezadovoljstvo javnosti.
Tako kaže za Danas Judita Popović, članica REM-a koja je danas uputila Skupštini Srbije svoju pismenu ostavku.
Kako objašnjava, kao jedan od četvoro predloženih kandidata od strane opozicije za sastav REM-a uradila je sve što je u njenoj moći. 
Proteste protiv nasilja podržava, kao što je počev od 1991. godine svoj glas digla protiv prisilne mobilizacije i ratova devedesetih, i upravo je to radila sve protekle godine u REM-u.
 
"Uradila sam sve što sam mogla da to promenim i sada je dosta. Ostavku dajem poštujući opravdan gnev, tugu i ogorčenje javnosti koja su i moja dominantna osećanja u proteklih mesec dana. Protesti koji traju daju mi nadu da se neće zadovoljiti kozmetičkim izmenama, već je ključni cilj promena sistema vrednosti nametnut devedesetih godina prošlog veka. Sve to nasilje koje se od tada glorifikuje, postalo je sredstvo nesavesnih političara i medija, da zarobe naše društvo", objašnjava za ovaj list Popović.
 
Dodaje da su poslednje tragedije razotkrile brojne pukotine ali i neprofesionalnost nosilaca javnih funkcija.
 
"Tragedija s početka maja pokazala je svu ispraznost, surovost, nedostatak saosećanja, neprofesionalnost, krajnju nehumanost vlasti, režimskih medija i regulatora. Odgovor građanske proevropske javnosti je na protestima da dalje više ovako neće moći, što ja podržavam u potpunosti. Moja ostavka je najmanje što mogu trenutno da učnim za ovo društvo, a mnogo je više od onoga što mogu uraditi kao članica Sveta regulatora", kaže Popović.
 
Kako je navela, njen savet je da treba insistirati na razrešenju članova Saveta REM-a iz člana 16. Zakona o elektronskim medijima, što bi bilo mnogo delotvornije jer je naglasak na odgovornosti svakog člana ponaosob.
 
Bivša potpredsednica Skupštine Srbije i advokatica Judita Popović, izabrana je pre tri godine sa još troje kandidata za članicu Saveta REM-a kao rezultat dogovora vlasti i opozicije a ovaj kompromis predviđao je kvalitativno unapređenje zaparloženog regulatora.
"REM sam zatekla kao jednu zatvorenu instituciju prema javnosti, sa jasnom hijerarhijom odlučivanja, a politički uticaj, kao i uticaj medijskih mogula se nije skrivao. Pune tri godine sam u konstantnom klinču sa većinom zbog neslaganja širokog sektra. Na poslednjoj sednici, na kojoj je TV Informer dobio dozvolu za emitovanje programa iako u svom elaboratu navodi da će se 75 odsto informativnog medijskog sadržaja temeljiti na informacijama iz štampanog izdanja a predstavnici TV Heppy i TV Pink nisu pristupili da bi odgovarali zbog kršenja odredaba Zakona o elektronskim medijima, članovi saveta zatražili su moju ostavku iz razloga što 'vršim nasilje nad njima, koristim govor mržnje, vređam i upoznajem medije sa sadržajem rasprava unutar saveta'", objasnila je Popović.
 
Dodaje da su istog dana organizatori protesta u Zrenjaninu, na čijem prvom okupljanju je i sama prisustvovala i šetala sa građanima, takođe zatražili njenu ostavku kao članice REM-a.
 
"Apsurdno, ali na ovaj način sam ujedinila oba pola političkog spektra Srbije i takoreći postala ujediniteljka u političkoj kaljuzi Srbije", kaže sagovornica lista i dodaje da bi po tom rezonu i opozicioni poslanici morali da napuste Skupštinu, iako je potpuno jasno da je bitno da tamo ostanu zbog transparentnosti i bore se na sve moguće načine.
  • Ivan

    08.06.2023 19:26
    .
    V
    Nena
    Ne pratim rad dotične jer nemam vremena kao vi (botovi sns), ali sam pročitao tekst. Pošten i častan građanin ne bi ni došao na funkciju, kao prvo, kao drugo, da je poštena, snimila bi ili na drugi način diskriminisala ostale članove rema! Za to ne trebaju godine, već koji mesec! Zato sam to napisao u ranijem komentaru, ali "inteligentni" ste izgleda vi jer ste uvređeni.
  • Srecno

    08.06.2023 18:24
    Slika i prilika Srbije. Posteni i cestiti ljudi daju ostavke, povlace se, beze, a hostapleri, manijaci i prevaranti vladaju!
  • Zasto

    08.06.2023 16:06
    Zasto
    Zasto sada. Dok se primala plata sve je bilo ok. Zadruga nije smetala i sve one svinjarija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.