Protest umetnika uz transparente "Maja i Aja su do ja*a" i "Maja Gojković je ministarka nepotizma"

Nezavisni umetnici okupili su se ispred zgrade Ministarstva kulture u Beogradu nezadovoljni stanjem u kulturi i rezultatima konkursa za finansiranje projekata u kulturi.
Nezavisni umetnici i kulturni radnici su blokirali sabraćaj u Vlajkovićevoj ulici, javlja N1. Nose plakate na kojima piše "Umetnost jednako borba", "Umetnost je društveni delatnik", "Hoćemo plaćeni godišnji odmor", "Maja i Aja su do ja*a", "Maja Gojković je ministarka nepotizma i nekulture".
Milica Pekić iz Nezavisne kulturne scene kaže da su sporni i procedura i realizacija konkursa Ministarstva kulture, iako su radnici u kulturi ranije ukazivali kako da se sredstva distribuiraju kako da bi konkurs bio razvojni za sve učesnike.
Ona objašnjava da je problem što Ministarstvo kulture ne poznaje sektor, umetničku produkciju, aktere u kulturi i nema uvid u produkciju, kako bi moglo da strateški razvojno razmišlja u kom pravcu produkcija treba da se razvija.
 
"Institucije su određene od svog sektora, nisu servisi svojim sektorima već se na neki način antagonizuju i postaju jedna vrsta neprijatelja", istakla je Pekić za N1.
 
 
Umetnike su došli da podrže Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd", Dragana Rakić i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, ali i Petar Đurić iz Pokreta "Ćale ovo je za tebe".
 
Ministarka kulture Maja Gojković je u međuvremenu pozvala predstavnike Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije na sastanak i razgovor kako bi razgovarali o temama koje su naveli u svom proglasu. Pekić je za N1 rekla da su umetnici zainteresovani za dijalog i da će se odazvati pozivu, kako bi iznova ponovili sve ono što su ranije govorili.
 
Aleksandar Gubaš iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije poručio je na protestu da devastacija kulturnog sektora ne prestaje.
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je sve kulturne radnike na protest u Vlajkovićevoj ispred zdanja Ministarstva kulture Srbije, jer je to ministarstvo objavilo, kako su naveli, rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima. Na protest su pozvali i predstavnici drugih udruženja ULUS i SULUJ.
  • Ja

    08.06.2023 16:17
    Maja - nekultura
    Majo, odlazi! Ne pripadam kulturi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija