Član Fiskalnog saveta: Vučićevo povećanje penzija mimo zakona, dug će morati da se otplaćuje

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da zbog mera koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić ne preti neposredna kriza, ali da će doći do smanjenja životnog standarda u narednim godinama.
Član Fiskalnog saveta: Vučićevo povećanje penzija mimo zakona, dug će morati da se otplaćuje
Foto: Pixabay
On smatra da će morati da se otplaćuje dug.
"Zadužićemo se, i to po sve većim kamatama", rekao je Altiparmakov za N1.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu isplatu po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti, kao i povećanje plata i penzija.
 
Altiparmakov upozorava da budžet "uopšte nije u toliko dobroj situaciji kao što možda deluje".
 
"Poreski prihodi, PDV, uopšte ne idu dobro", rekao je on i kazao da Srbija ima realni pad prihoda od PDV veći od 10 posto.
 
Govoreći o penzijama, podseća da je Srbija prošle godine sa MMF-om i EU usaglasila način na koji će da se indeksiraju penzije da to bude ekonomski održivo i društveno prihvatljivo, a ovim merama je to fiskalno pravilo prekršeno već u prvoj godini.
 
"Ovo povećanje od 5,5 procenata je mimo zakona, mimo fiskalnog pravila i ne samo da krši zakon, nego krši međugeneracijski dogovor između mladih koji rade i penzionera", kazao je Altiparmakov.
 
Ekonomski novinar Miloš Obradović kaže za N1 da se čini kao da su mere donesene "bukvalno preko noći", a isplate novca u septembru i oktobru sračunate za izbore.
 
"Tako daleko su određene baš da bi imale nekakav predizboni efekat", rekao je Obradović.
Mali: Standard građana će se povećati
 
S druge strane, ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da za set najavljenih ekonomskih novih mera koje obuhvataju povećanje plata i penzija, ima novca u budžetu. On je za RTS rekao da će te mere doprineti poboljšanju standarda građana.
 
Povećanje plata u javnom sektoru od septembra će biti, kako je naveo 5,5 odsto, a od januara naredne godine sledi povećanje od deset odsto.
 
"Penzionerima sledi vanredna povišica penzija za 5,5 odsto od oktobra, a najmanje 14,5 odsto povećanje od januara. Penzije su za pet godina povećane 55 odsto", rekao je Mali.
 
Dodao je da Ministarstvo finansija radi na pripremi zakona o podršci roditeljima, kako bi za decu mlađu od 16 godina bilo isplaćeno po 10.000 dinara od septembra. Naveo je da će nove ekonomske mere koštati 23 milijarde dinara, što je manje od ušteda u budžetu.
 
"Ne menjamo plan zaduženja. Deo tog novca iskoristili smo za pomoć poljoprivrednicima, za kapitalne investicije, nijedna investicija nije stala", istakao je Mali.
  • Idiot

    09.06.2023 23:13
    Predizborno delenje nezaradjenih para neradnicima,da se umire protesti.
  • Gordana

    09.06.2023 22:57
    Povišice
    Ma ne moje kasti znači samo radnici treba da dobije povišice a penziju u kontajner ako ima za jedne u čemu je problem da svi dobijemo hvala lepo pozdrav svima
  • ovi ekonomisti

    09.06.2023 18:55
    ne žive ovde
    Ne razumem šta nije jasno,što se bune kada ima(država u porezima i doprinosima)postoji ogromna razlika u platama i penzijama. Srednja stručna sprema:svi isto treba da imaju. VSS:svi isto treba da imaju.
    Isto i penzioneri.(gde su penzionerima ukradene penzije,niko to ne priča)
    Ostalo su dodaci na platu,bonusi i sve da je vidljivo,da se zna.
    A,privatnik ako to nece,pa neće, pravo je svakoga da plati ili ne. Tako će mu i raditi.Uplaćuje i privatnik za zdravstvo,penziju itd.


    Socijalna davanja…da,to treba i podrazumeva se. I ne samo u septembru,nego i više…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.