Više od 1.000 članova akademske zajednice potpisalo proglas podrške protestima

Broj nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji koji su podržali proteste "Srbija protiv nasilja" prešao je hiljadu.
Više od 1.000 članova akademske zajednice potpisalo proglas podrške protestima
Foto: 021.rs
Oni zahtevaju hitno ispunenje svih zahteva sa protesta.
"Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa ‘nacionalnih frekvencija’ koje su javno dobro", navodi se u proglasu.
Kako se dodaje, "već deceniju Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost".
 
"Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost", stoji u proglasu.
 
Takođe se ističe da "na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti su odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje".
 
Kako se navodi, "posebno je pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države".
 
"Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti. Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je, otuda, pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost. To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima", piše na kraju proglasa.
 
Spisak potpisanih možete pročitati OVDE.
  • Milovan

    10.06.2023 18:20
    GDE SE POTPISUJE
    Gde može da se potpiše podrška protestima?
  • Vlada

    10.06.2023 10:21
    @Limanac

    Univerzitet u Prištini? To ne postoji.
  • V5

    10.06.2023 07:01
    Nema lažnih doktora
    Potpis 1.000 intelektualaca, onih pravih, je veliko ohrabrenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.