Transparentnost zbog mogućih izbora: Otvoriti postupak za izmenu pravila o finansiranju kampanja

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas, povodom najava za raspisivanje vanrednih izbora, da se hitno otvori postupak za izmenu pravila o finansiranju predizborne kampanje.
Transparentnost zbog mogućih izbora: Otvoriti postupak za izmenu pravila o finansiranju kampanja
Foto: 021.rs
"Učestale najave raspisivanja vanrednih izbora stvaraju ozbiljnu bojazan da ponovo neće biti otklonjeni ključni problemi sistema za finansiranje kampanje i pored brojnih zamerki ne samo domaće javnosti već i dve relevantne međunarodne organizacije - Kancelarije za demokratiju i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Venecijanske komisije", navodi se u saopštenju.
Transparentnost Srbija podseća da Radna grupa vlade za saradnju sa OEBS i ODIHR "ne objavljuje nikakve informacije o svom radu već dve godine", i da nema podataka o tome da ministarstva koja treba da pripreme izmene bitnih propisa, pre svih finansija i pravde, to i čine.
"Glavna preporuka koju je Srbija dobila još 2016, a nije ispunjena, odnosi se na uvođenje ograničenja troškova kampanje po jednoj izbornoj listi ili kandidatu za predsednika države. Transparentnost Srbija je dala i konkretan predlog, da to ograničenje bude 300 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra)", ističe se u saopštenju.
 
Dodaje se da je ODIHR preporučio i da se urede pravila o vođenju kampanje od strane "trećih lica", a ne samo direktnih učesnika izbora, sprečavanje zloupotrebe položaja i javnih resursa.
 
"Pored toga, ove dve organizacije smatraju da treba izmeniti sistem za raspodelu budžetskih sredstava za finansiranje kampanje radi postizanja veće ravnopravnosti učesnika. ODIHR i Venecijanska komisija traže i da se proširi obuhvat podataka o prihodima i rashodima koji se objavljuju u doba dok izborna kampanja još uvek traje", navodi se u saopštenju.
 
Transparentnost Srbija navodi da je u vezi sa ovim pitanjem ukazala da takozvani preliminarni izveštaji ne ostvaruju tu svrhu, zbog čega je predložila uvođenje sistema "transparentnih računa", kakav postoji u Češkoj i drugim zemljama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija