Istraživanje: Dnevna potrošnja domaćinstava 400 dinara - štedi se i na kvalitetu i na količini

Inflacija u Srbiji ne jenjava, a posledice se uveliko osećaju kako u kućnim budžetima, tako i u promenama navika potrošača koji zadovoljenje svojih potreba prilagođavaju novcu koji imaju.
Istraživanje: Dnevna potrošnja domaćinstava 400 dinara - štedi se i na kvalitetu i na količini
Foto: Pixabay
Podaci GfK Panela domaćinstava koji se prikupljaju putem GfK SmartScan aplikacije pokazuju da prosečna dnevna potrošnja domaćinstava iznosi nešto više od 400 dinara (oko 12.000 dinara mesečno), za robu široke potrošnje koja se donese kući.
Međugodišnja inflacija u Srbiji u maju ove godine iznosila je 14,8 odsto, a mesečna 0,9 odsto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene kojima se meri inflacija su u maju, u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane za 5,3 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u maju 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (2,6 odsto), odeća i obuća (1,7 odsto), hrana i bezalkoholna pića (1,4 odsto), restorani i hoteli (1,3 odsto).
 
Na namirnicama koje su najviše poskupele građani Srbije najviše i štede.
 
Prema podacima GfK Panela domaćinstava, najviše se štedi na pićima, pre svega bezalkoholnim, ali i žestokim, zatim na suhomesnatim i mlečnim proizvodima, ali i na osnovnim namirnicama kao što su šećer, so, brašno.
 
Direktor GfK u Srbiji i Hrvatskoj Predrag Ćirović kaže za Biznis.rs da na osnovu podataka Panela domaćinstava koji se baziraju na nacionalno reprezentativnom uzorku od 2.000 domaćinstava na nivou cele Srbije, može da se izvede zaključak da je inflacija uticala na određene kupovne strategije.
 
"Pokazalo se da kupci imaju različite strategije u zavisnosti od kategorije proizvoda koje kupuju. Kod onih kategorija koje su neophodne u svakodnevnoj ishrani, kao što je na primer meso, tu će gledati da kupuju više na promociji, ili čak da smanje učestalost kupovina. Dok kod nekih kategorija kao što je smrznuta hrana, tu će čak i prestati da kupuju", ističe Ćirović.
 
Prema podacima GfK Panela domaćinstava, od stotinak kategorija hrane i pića, dve trećine njih beleži manji ili veći pad broja kupaca, a nešto više od polovine beleži pad prosečne količine po kupcu.
 
Dakle, prisutna je i štednja na količini ali i na nekim namirnicama, odnosno izraženiji je trend odustajanja od određene vrste robe.
 
"Kategorije kao što su šećer i so beleže najveći pad količina, a s obzirom da su to osnovne namirnice može se pretpostaviti da je tu u pitanju štednja kroz redukciju količina. Sa druge strane, veliki količinski pad beleže i kategorije sirnih i mlečnih namaza, suhomesnatih, kao i zamrznutih proizvoda, gde verovatno imamo i redukciju količina i izbacivanje iz korpe usled inflacije", ocenjuje Ćirović.
Na pitanje da li se kupci pri visokoj inflaciji odriču kvaliteta i prelaze na jeftinije proizvode, sagovornik Biznis.rs kaže da kvalitet ipak i dalje ostaje vrlo važan kriterijum izbora kod kupaca.
 
"Proizvodi sa nižom cenom se ne percipiraju nužno kao proizvodi lošijeg kvaliteta, već i kao bolji u smislu “value for money” (odnos cene i kvaliteta). Svakako je vidljiv prelazak na povoljnije proizvode na primer trgovačke marke, ali i smanjenje količina uobičajenih brendova. Kod kategorija gde su brendovi jaki, kupci će pre smanjiti količine nego kupiti neki nepoznati ili jeftiniji brend ili privatnu robnu marku. Na drugoj strani, imamo dosta kategorija gde je privatna robna marka izgradila vrlu dobru poziciju i predstavlja relevantan izbor za kupca, tj može da zadovolji i kriterijum kvaliteta i cene", zaključuje Ćirović.
  • da da

    20.06.2023 16:28
    molim vas za spisak namirnica koje domaćinstvo prosečno dnevno potroši u vrednosti od 400din???
  • Žika

    20.06.2023 06:56
    Selo veselo
    Verujem da je u pitanju neka greška. Toliko možda samo troše poljoprivredna domaćinstva koja imaju svoj vrt, voćnjak, živinu za meso I jaja, kravu za mleko, sir i kajmak, svinje za pravljenje slaninice, čvaraka i kobasica, po neku ovčicu za prsluk i vunene čarape, koje mese svoj hleb, prave svoju zimnicu, dzemove, itd. Njima tih 400 ode verovatno na stočnu hranu, veterinara, plastenik i sl. Nije lako u selu, ali bar ljudi nisu gladni kao ovi u gradu.
  • NK

    19.06.2023 12:17
    Bijedo
    Pobjegao sam otud od Vučićevog blagostanja.Sad živim ovamo gde je min penzija veća nego prosečna u Srbiji.Tako Vam i treba.J....I Vas radikali koji rasturiše Yugu.Još
    hoćete tuđe crkve i teritorije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.