Nastavak suđenja Belivuku: Čitao transkripte sa ročišta i govorio da li je svedok lagao ili ne

Posle više od mesec dana pauze nastavljeno je suđenje Belivukovom klanu za sedam teških ubistava, otmice, silovanje, mučenje, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje oružja.
Nastavak suđenja Belivuku: Čitao transkripte sa ročišta i govorio da li je svedok lagao ili ne
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)

Tokom prethodnih šest meseci u ovom sudskom postupku javno su svedočila trojica okrivljenih – Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, piše N1.

Sva trojica su sklopili sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivice i nagodili se za manje kazne zatvora za istinito svedočenje o krivičnim delima koja im se optužnicom stavljaju na teret, kao i o svojim saznanjima o krivičnim delima za koja se terete ostali optuženi članovi Belivukovog klana.
Srđan Lalić nagodio se na 18 godina, Bojan Hrvatin na 15, a Nikola Spasojević na 14 godina zatvora, i samim tim su dobili status okrivljenih saradnika.
 
S obzirom na to da su se njihova svedočenja završila i da su ih unakrsno ispitivali predsednica sudskog veća, postupajući tužioci, punomoćnici oštećenih, advokati odbrane, kao i sami okrivljeni, na današnjem ročištu, na redu je iznošenje primedbi na iskaze sve trojice okrivljenih saradnika.
 
Najpre su svoje primedbe iznosili branioci okrivljenih, i to Đorđe Tomić, Nikola Jerković, Dragan Malović, Stefan Jokić, Miljana Perendija i Dragoš Cukavac.
 
Đorđe Tomić, Nikola Jerković i Dragan Malović, koji osim dvojice vođa ovog kriminalnog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, brane najveći broj okrivljenih u ovom postupku iznosili su samo primedbe na vođenje postupka. 
 
Takođe su tražili i da Nikola Spasojević izgubi status okrivljenog saradnika, s obzirom na to da je tuzilaštvo odustalo od gonjenja Spasojevića za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, ali i predložili da suđenje počne ispočetka.
 
Kako je za danas bilo predviđeno isključivo iznošenje primedbi na svedočenja okrivljenih saradnika, predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikićević, ali i tužilac Zoran Babić ukazali su ovim advokatima da oni iznose primedbe na vođenje postupka, postupanje sudsog veća, predsednice veća, kao i tužilaca.
 
"Mi danas nismo u toj fazi postupka, za ovu vrstu primedbi, ako nastavimo ovako – nećemo doći do kraja", poručio je tužilac Zoran Babić.
 
Advokat Nikola Jerković na to je rekao da su se advokati ciljano podelili da ne opterećuju i ne odugovače ročište, te da oni iznose procesne primedbe, a da će okrivljeni, njihovi klijenti, izneti konkretne primedbe na iskaze okivljenih saradnika.
 
Prvi među okrivljenima koji je počeo da iznosi primedbe je prvookrivljeni Veljko Belivuk.
 
On je kazao da će iznositi "kontradiktornosti u iskazima okrivljenih saradnika koje su dali tužiocima, ali i pred sudom u sudnici 1".
 
Naime, treba napomenuti da su okrivljeni saradnici iskaze tužiocima dali pre nego što su sklopili sporazume sa tužilaštvom. Od trenutka kada dobijaju statuse okrivljenih saradnika, oni su u obavezi da govore samo istinu, jer bi u suprotnom njihovi sporazumi bili raskinuti.
 
Belivuk: Kako je Lalić dobio 18 godina za šest ubistava
 
Rekao je Belivuk da je saradnik Srđan Lalić lagao, ali i da je najinteligentniji od svih okrivljenih saradnika.
 
"Lalić je vrlo inteligentan, zato ga je tužilaštvo i izabralo, pošto on koristi svoj mozak za razliku od Hrvatina i Spasojevića. Ali vidite, nama nije jasno kako je on dobio 18 godina zatvora za šest ubistava", rekao je Veljko Belivuk.
Belivuk je, sve vreme predviđeno za iznošenje primedbi na iskaze okrivljenih saradnika, čitao transkripte sa svakog ročišta na kojima su saradnici svedočili i umesto konkretnih primedbi iznosio konstatacije i lična zapažanja.
 
Reč je o više od 35 ročišta, od kojih je svako trajalo po skoro četiri sata.
 
Uglavnom bi pročitao čitave paragrafe i onda dao konstataciju da je saradnik ili lagao ili prema njegovom mišljenju nelogično govorio.
 
Na primedbu predsednice sudskog veća da Belivuk ne iznosi primedbe kao što bi trebalo, već da njegovo izaganje podseća na završne reči, za šta će imati priliku na kraju postupka, kao i da mora sažeti sve što planira da kaže, Belivuk je rekao: 
 
"Sudija, ja sam ovo mesecima pisao. Prst mi se iskrivio, plik imam. Ja sam 10 hiljada stranica transkripta pročitao. Oči su mi ispale. Svako njihovo slovo sam zabeležio i hoću sve da pomenem. Ovo je sudija tako slatko. Ovo je toliko sažeto sudija, da bih ja onda samo pokvario ako bih to skratio".
 
Predsednica sudskog veća zamolila ga je da ipak sažme koliko može i rekla da ga ne prekida već mu dozvoljava da kaže sve što ima, jer mu se na teret stavljaju teška krivična dela.
 
Belivuk je nastavio da faktički čita transkripte. Čak je ponavljao neke konstatacije koje je imao i prilikom unakrsnog ispitivanja svakog od okrivljenih saradnika, a nastaviće i na sledećem ročištu.
  • 313z

    21.06.2023 17:14
    @ @313z
    Govorite o obrazovanju a vaš komentar je nepismen. Kao što rekoste, obrazujte se, čitajte, gledajte oko sebe, a u međuvremenu se uzdržite od pisanja, ne ide vam u korist. Inače nikoga ne mrzim, čak ni one koji daju savete bez razloga.
  • @313z

    21.06.2023 15:09
    Auh
    Kako je tebi teško , probaj sa obrazovanjem knjigom ,mržnja te satire glupo je to veruj
  • 313z

    21.06.2023 07:15
    Samo u tigru
    Ubice se lepo zabavljaju na suđenju koje narod plaća. Sve u redu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.