Nedeljkov: Enormnu prednost na izborima obezbeđuje kontrolom najuticajnijih medija

"Nedemokratskim, pa i nezakonitim praksama vlast od izbora, koji bi po prirodi stvari trebalo da budu sredstvo promena, pravi sredstvo za očuvanje statusa kvo."

Ovako situaciju u Srbiji komentariše programski direktor Centara za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov. 

On je za Medija centar ocenio da "neujednačeni uslovi za takmičenje vlasti i opozicije ugrožavaju integritet izbornog procesa i stvaraju paradoksalnu situaciju u kojoj izbore može da dobije samo onaj ko je već na vlasti".

"Vlasti je lakše da se osloni na svoju klijentelističku mrežu, na neometano korišćenje javnih resursa, na enormnu prednost koju obezbeđuje kontrolom najuticajnijih medija, nego da ispuni zahteve građana i tako ugrozi sopstveni monopol i dovede se u situaciju da mora i na izbore da ide pod nekim manje privilegovanim uslovima", naveo je Nedeljkov.
 
Po njegovim rečima, temeljni problem ne samo izbora, nego celokupne stvarnosti u Srbiji je "upravo u domenu vladavine prava, odnosno u tome da su zakoni prečesto tek mrtvo slovo na papiru i ne važe jednako za sve". 
 
"Mi smo i u poslednje i u pretposlednje izbore ušli s krupnim i bitnim izmenama izbornog zakona koje su sprovedene uoči raspisivanja izbora, što je u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima. Videli smo kako se vlast praktično igra izbornog inženjeringa, obesmišljava sve dobre prakse i prilagođava sva pravila svojim interesima. Ipak, i loši zakoni koji se sprovode bolji su od dobrih zakona koji se ne sprovode", naveo je programski direktor CRTA.  
 
Nedeljkov je ocenio da bi bilo moguće "vrlo značajno" popraviti kvalitet izbora i bez krupnih izmena zakona.
 
"Tu se još jednom vraćamo na (ne)funkcionisanje institucija koje su zadužene da štite zakonitost izbornog procesa i brane prava i slobode birača. Često se, s razlogom, pominje i pitanje promene izbornog sistema, ali mi u Crti verujemo da se kao društvo i država još nismo kvalifikovali za tu temu budući da ni drugačiji izborni sistem ne bi značio mnogo ako bi se nastavila ovakva medijska slika i ovakva nesklonost institucija da rade svoj posao", naveo je Nedeljkov.
Dodao je da do dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima "mora doći pre ili kasnije".
 
"Na opoziciji je sada da pokaže da je dorasla visini uloga koju građani daju time što istrajavaju u protestima, te da artikuliše ne samo buduće pregovaračke pozicije, nego i politike koje će ponuditi na budućim izborima, a koje neće biti tek reaktivne prema onome što nudi vlast, već će imati logiku i održivost jasne, motivišuće alternative", rekao je Nedeljkov.
  • Miloš iz Zemuna

    24.06.2023 20:57
    To je laž. Može vlast da namešta medije kako hoće ali istina vrlo brzo izađe na videlo. Uvek je neko drugi kriv za naše greške.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija