Vučić: Razgovarao sam sa Blinkenom, tražim puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu.
Blinken je insistirao na smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije i u potpunosti podržao evropski plan za deeskalaciju, naveo je Vučić na Instagramu.
Vučić je državnom sekretaru Blinkenu rekao da se "Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno.
 
"Specijalne snage kosovske policije svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda", rekao je Vučić i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu.
Takođe, Vučić je rekao da su "ostavke i hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kao i specijalnih snaga kosovske policije, od ključnog značaja za smirivanje tenzija".
 
Inače, trojica kosovskih policajaca protiv kojih je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu i doneo rešenje kojim im je ukinut pritvor predati su danas na Merdaru prištinskim vlastima.
 
Oni su 14. juna, po navodima zvaničnog Beograda, uhapšeni u blizini Raške, na teritoriji centralne Srbije.
 
Viši sud u Kraljevu je saopštio da je, nakon što je sproveden prethodni postupak, lokalno Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv osumnjičenih - B. S, R. Z. i Š. M. zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.
 
Zvaničnici Vlade Kosova su više puta tvrdili da su ti policajci "kidnapovani" od strane srpskih snaga bezbednosti, odnosno da su uhapšeni na teritoriji Kosova, što je iz Beograda uvek demantovano uz navode da ni vojska ni policija nisu prešli administivnu liniju.
  • Kršenje 1244

    27.06.2023 09:59
    Ovo je stravično kršenje 1244 UN rezolucije od strane Blinkena. Od kud ovom liku ideja da EU može kao posrednik da daje bilo kakav "Plan deeskalacije" za Kosovo ?? Posrednik ne može da daje "Planove" i ovo je kršenje UN 1244 rezolucije, i Srbija da zove Rusiju i Kinu u vojnu zaštitu UN 1244 rezolucije, a posrednike Borelja i Lajčaka koji su mimo UN rezolucije dali Plan hitno odstraniti.
    Posle Plana koji je prekršio 1244 rezoluciju Borelj i Lajčak ne mogu više da budu posrednici.
    Vučić mora da se pozove na 1244 UN rezoluciju i odstrani posrednike Lajčaka i Borelja ili da bude smenjen. OstAVka Vučića mora biti hitna jer ugrožava Srbiju time što ne sprečava kršenje 1244 rezolucije ! Moramo dovesti hitno novog predsednika Srbije koji će da se drži 1244 UN rezolucije, Vučić to nije.
  • Musaši

    27.06.2023 07:34
    Kasno se setio. Jer nije bila razmena sa uhapšenim kosovskim policajcima. Ovako može samo da nastavi da laprda.
  • xqt

    27.06.2023 07:15
    Usluga za uslugu
    Nepomenik odmah traži protivuslugu posle puštanja kosovskih policajaca. Hoće li Ameri biti toliko velikodušni, videće se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.