Preminuo čuvar "Zejtinlika" Đorđe Mihailović

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar "Zejtinlika", preminuo je danas u 96. godini.
To je saopštio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
"Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!", napisao je Dačić.
Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.
 
"Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju", rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade "Majka Srbija".
 
Za svoju dugogodišnju posvećenost Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.
 
Bio je grčki državljanin, a pre tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.
 
Poznat je svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.
  • Lufthansa

    03.07.2023 04:13
    Poslednji pozdrav
    Radostan sam što sam imao priliku da te vidim i čujem uživo divni čoveče i hvala što si se čitavog života trudio da priča bude ispričana i što si čuvao heroje od zaborava. Neka ti je večna slava.
  • Alexandar

    03.07.2023 02:59
    Koja budala lupa minuse na ovu tužnu vest!
  • Предраг Недељковић

    02.07.2023 23:44
    ?
    Зар да нам вест о упокојењу, једног од знаменитијих Срба друге половине 20. века, саопшти црвени Цецко?! Јадно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija