Premijeri Holandije i Luksemburga za smirivanje tenzija na Kosovu

Premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute i Gzavije Betel izjavili su da su došli u Srbiju kako bi se ojačala saradnja sa EU, kao i na bilateralnom nivou.
Rute je naveo i da tenzije na Kosovu, kao i nasilje nad civilima i medijima, izazivaju zabrinutost.
"Koraci ka smirivanju tenzija i normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključni su ne samo za Srbiju i Kosovo već za širi region", rekao je holandski premijer, koji prvi put boravi u Beogradu.
Betel je ponovio da je važno smirivanje napetosti na Kosovu i da je to u interesu svih, i same EU.
 
Premijer Luksemburga je dodao da je pre sastanka sa Vučićem razgovarao sa nekim nevladinim organizacijama, među kojima i sa organizacijama LGBT zajednice.
 
Te NVO su navele da je potrebno uvesti civilno partnerstvo, rekao je i naveo da je i sam homoseksualac.
 
Vučić: Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir, ostale teme ćemo razmotriti 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obećao premijerima Holandije i Luksemburga da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost u regionu.
 
"Mislim da mi kao najveći, najjači, najsnažniji, imamo snage da držimo stvari koliko je moguće pod kontrolom, iako sam rekao da sam pomalo uplašen jer taj stepen neodgovornosti u svojoj političkoj karijeri nisam video kao što ga danas vidim kod nekih drugih", rekao je Vučić i dodao da će sva ostala pitanja razmotriti.
 
On je istakao da su i izjave dva premijera pokazale da nemaju svi isti pogled na stvari i da za Srbiju nema lakih tema.
 
Vučić je rekao da je premijer Rute pominjao napade na novinare na Kosovu, a da niko ne govori o ranjavanju Srba kojih je od početka godine bilo sedam.
 
Ponovio je da Srbija zna šta joj je posao i po pitanju primene medijske strategije i o pravima nacionalnih i seksualnih manjina, kao i da su se njegovi gosti pre sastanka sa njim sastali sa nevladinim sektorom gde su čuli puno kritika na račun vlasti u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.