Kofi: Sankcije Vulinu uticaće na odnose SAD i Srbije, politička elita se pita ko je sledeći

Sankcije uvedene šefu BIA Aleksandru Vulinu uticaće na bilateralne odnose SAD i Srbije.
To je za Glas Amerike izjavio Luk Kofi, stručnjak za nacionalnu bezbednost, odbranu i spoljnu politiku američkog Hadson instituta.
Kofi tvrdi da je reč o iznenađujućem razvoju događaja - navodeći da su SAD prema Vulinu imale blagonakon stav dok je obavljao funkciju ministra odbrane.
"Svega nekoliko godina kasnije sankcionisan je jer se tereti za nedozvoljene krimnimalne radnje, zloupotrebu javnih sredstava, veze sa trgovinom narkoticima i nedozvoljenim poslovima sa oružjem. To je pokazatelj koliko brzo politika može da se promeni. I može da bude signal nove vrste angažmana Sjedinjenih Država u regionu, spremnosti da se upotrebe određena sredstva za unapređenje američkih interesa", ukazao je Kofi navodeći da deluje da su Sjedinjene Države oklevale sa tim u bliskoj prošlosti.
 
Američki stručnjak navodi da je sada Beograd na potezu - odnosno kakav će biti odgovor vlasti.
 
"Ono što se, za sada ne vidi jasno spolja jeste da li je i u kojoj meri potez SAD povezan sa nedavnim napetostima između Kosova i Srbije ili aktivnostima Rusije u području Balkana. Znamo za njegove veoma bliske veze sa Moskvom", navodi Kofi uz napomenu da bi upravo to mogao da bude jedan od glavnih razloga što su se Sjedinjene Države odlučile za sankcionisanje.
 
Na pitanje na šta konkretno misli kada pominje Kosovo i Srbiju, kaže:
 
"Teško je to sada odrediti, jer je potrebno još informacija. Deluje, međutim, da tajming nije slučajnost. Prema mom mišljenju, bili smo svedoci neproprocionalnih kritičkih izjava američke vlade usmerenih prema Kosovu tokom nedavne krize. Zbog toga je mnogo kritika izrečeno na račun Vašingtona - da je zauzeo jednostran pristup. Možda je ovo pokušaj administracije da pokaže malo više balansa u angažovanju i pristupu u vezi sa situacijom između Kosova i Srbije".
Glas Amerike pitao je Kofija i kakva bi očekivanja od srpske strane mogla imati američka vlast s obzirom na to da se radi o visokom zvaničniku koji je u bliskoj prošlosti obavljao funkcije ministra odbrane i unutrašnjih poslova, a sada je šef tajne policije.
 
"Siguran sam da će Vlada Srbije simboličnim gestom izraziti svoje nezadovoljstvo. Ali, nisam siguran šta bi još mogla da učini povodom toga. Izuzetno je ozbiljna stvar kada se nađete na listi američkih sankcija. Iako će se taj potez deklarativno kritikovati, srpske političke elite će se iza kulisa pitati da li bi i ko mogao da bude sledeći. Ili šta bi trebalo da učine, kako ne bi bili sledeći na listi američkih sankcija."
 
Na pitanje da li očekuje da bi Aleksandar Vulin mogao da bude razrešen dužnosti, kaže:
 
"Mislim da je to malo verovatno. Biće potrebno da sačekamo i uverimo se u to".
  • Samo

    12.07.2023 09:27
    Samo
    Po džepu i zatvor!
  • milmar

    12.07.2023 09:07
    najgora
    sankcija koja može da ga snađe, bila bi da mu se zabrani transfer novca iz inostranstva prema njemu, više novca ostaće njegovoj tetki iz Kanade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija