Izmene zakona donose novinu: Spoljašnje jedinice klima uređaja moraće da idu na terasu ili krov

Spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje moraće da budu uklonjene sa fasada svih zgrada i da se instaliraju na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje.
Izmene zakona donose novinu: Spoljašnje jedinice klima uređaja moraće da idu na terasu ili krov
Foto: 021.rs
U protivnom slede novčane kazne koje će se za fizička lica kretati od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara.
Reč je o jednoj od novina predviđenih izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri, piše Euronews Srbija
Ipak, ova odredba nije nešto što će morati odmah da se sprovede ukoliko bude usvojena, jer je rok da se sve spoljne jedinice uklone sa fasada stambenih zgrada na način da ne budu vidljive 10 godina.
 
Taj rok biće nešto kraći za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara i za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini. Za prve taj rok biće dve godine od dana stupanja zakona na snagu, a za druge pet godina.
 
Predviđeno je da će jedinica lokalne samouprave doneti akt kojim će bliže urediti način uklanjanja spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju. Ako taj akt ne donese u propisanom roku, predviđena je novčana kazna od 50.000 dinara za odgovorno lice u jedinici lokalne samouprave.
 
"Premeštanje ne iziskuje velike troškove"
 
Glavni beogradski urbanista Marko Stojčić kaže za Euronews Srbija da će tek uslediti definisanje konkretnih pravila koja je moguće sprovesti, ali i navodi da spoljne jedinice uređaja za klimu mogu da se izmeste na dvorišnu fasadu, terasu, odnosno lođu i na krov.
 
Stojčić kaže da jedna od mogućnosti da neki od objekata dobiju maske za te spoljne jedinice, ali i navodi da bi i tada one morale da se premeste kako bi sve bile u istoj vertikali.
 
"Zavisi od objekta, moguće je da se smesti na krov negde gde je centralna klimatizacija, negde nije moguće gde svako ima svoj klima uređaj, neko ima dvorišnu fasadu, neko nema, neko ima lođu, neko nema. Svakako ćemo formirati gradski tim koji će razraditi tu gradsku odluku koja sledi nakon usvajanja zakona", rekao je Stojčić.
Kako je naveo, spoljna jedinica može da se izmesti na terasu jer je važno da ne ruži uličnu fasadu. Obaveza izmeštanja, kako je rekao, neće se odnositi na dvorišne fasade. Stojčić kaže da premeštanje spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju ne iziskuje velike troškove. S druge strane, dodaje, ima i građana koji su odgovorni i koji su i o tome vodili računa.
 
Stojčić kaže da Grad Beograd, kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave, čeka da se zakon usvoji i nakon toga će u skladu sa obavezama iz zakona doneti gradske odluke koje će to pitanje preciznije da opišu.
 
Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je i da od dana stupanja na snagu tog propisa sve nove zgrade moraju biti projektovane, izgrađene i održavane na način da spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje nisu vidljive, odnosno da ne vrše uticaj na neposredno okruženje.
 
Inače, isti ovaj zakon, tj. njegove izmene, uvešće obavezu zgrada da imaju energetske pasoše, o čemu više OVDE.
 • Nadezda Lemic

  28.05.2024 02:08
  POSTAVLJANJE KLIME
  Meni je klima postavljena od strane Mesare na 1.5m ispod prozora od spavaće sobe. Leti ne mogu da otvorim prozor jer je buka veli. Vršeno je merenje buke sa zatvorenim prozorom,noc sam pretvorila u dan i obrnuto. Ta klima može da se premesti,međutim dotični neće to da urade.
 • Miki

  14.07.2023 22:44
  Nema nista od ovoga. Montaza bilo kakvih "maski" na spoljnu fasadu ce.remeriri "izvornu lepotu" raspalih i popucalih fasada, a sam akt premestanja iziskuje novo bušenje istih tako da je sve ovo jaaako diskutabilno.
  Drugo, niko normalan neve.dozvoliti da mu spolj a jedinica stoji i duva u terasu (!!??), sto zbog buke, a sto zbog vruceg vazduha sto izbacuje. Osim toga, i kad je u terasi opet se vidi spolja tako da.ne vidim svrhu svega ovoga...
 • Joca

  14.07.2023 15:59
  Po meni nije problem lokacija spoljnih jedinica već kapljanje. Skoro pa da je potreban kišobran dok se ide po trotoaru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija