Reakcije na zadržavanje ruskog antiratnog aktiviste na aerodromu: Beograd u službi Kremlja

Stranke i udruženja reagovale su na zadržavanje ruskog antiratnog aktiviste Petera Nikitina na beogradskom aerodromu.
Reakcije na zadržavanje ruskog antiratnog aktiviste na aerodromu: Beograd u službi Kremlja
Foto: 021.rs

PSG: Razlozi za zabranu ulaska Nikitinu povezani sa antiputinovskim aktivizmom

Pokret slobodnih građana smatra nedopustivom i uznemirujućom odluku da se Pjotru Nikitinu, antiratnom aktivisti iz Rusije koji je prethodnih sedam godina živeo u Srbiji, zabrani ulazak u našu zemlju.

"Zahtevamo od, nažalost još uvek ministra Gašića da se hitno oglasi i objasni kako Pjotr Nikitin, koji ima dozvolu stalnog boravka, suprugu i dvoje dece u Srbiji, predstavlja bezbednosnu pretnju po našu državu i zbog čega mu je granična policija na Aerodromu 'Nikola Tesla' izdala rešenje o zabrani ulaska", navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

PSG ocenjuje da je ovakva odluka posebno zabrinjavajuća nakon jučerašnjeg uvođenja sankcija SAD direktoru BIA Aleksandru Vulinu pod optužbom i za pomaganje Rusiji u širenju uticaja u Srbiji.
 
"Imamo osnovanu sumnju da smatramo da su razlozi za zabranu ulaska Nikitinu politički i povezani sa njegovim antiratnim i antiputinovskim aktivizmom", ističu.
 
Zaključuju da zabrana ulaska bilo kog stranog državljanina u Srbiju ne sme biti stvar hira ministra i direktora BIA.
 
DS: Beograd se stavio u službu despota iz Kremlja
 
Demokratska stranka navodi da je ovim potezom još jednom "ogoljena autokratska priroda režima u Srbiji, kojem je evropska retorika samo paravan za sprovođenje antidemokratskih i anticivilizacijskih politika".
 
"Postalo je jasno da se zvanični Beograd u potpunosti stavio u službu despota iz Kremlja, te po ugledu na svog patrona kreće u obračun sa svim slobodomislećim pojedincima, koji ne pristaju da budu topovsko meso u suludom ratu koji se vodi protiv ukrajinskog naroda", ističe se u saopštenju Demokratske stranke.
 
Ocenjuju da su sankcije uvedene Aleksandru Vulinu potpuno opravdane i da su "pogodile metu".
 
Podsećaju da ovo nije prvi put da režim u Beogradu stavlja na "crnu listu" građanske i demokratske aktivsite koji su primorani da zbog političkog progona beže iz svojih zemalja, aludirajući na slučaj Dževdeta Ajaza kog je Srbija 2017. godine isporučila Turskoj. 
 
Takođe, podsećaju, nakon sastanka Aleksandra Vulina sa sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolajem Patruševim, kojem je predao informacije o aktivnostima ruskih opozicionara u Srbiji, uhapšen je ruski opozicioni aktivista, Vladimir Kara Muza, čija "krivica je samo u tome što ne pristaje da bude deo Putinove ratne mašinerije".
 
"Sve ovo nedvosmisleno govori da je srpski režim u potpunosti preuzeo obrazac vladanja Vladimira Putina, te da Srbiju nepopravljivo udaljava od Evropske unije i demokratskih vrednosti, za koje se deklarativno zalaže pred stranim predstavnicima. Demokratska stranka najoštrije osuđuje ovakav potez režima Aleksandra Vučića i zahteva da se Petru Nikitinu smesta dozvoli ulazak u Srbiju. Ujedno, pozivamo evropske i druge međunarodne institucije da hitno reaguju i pozovu režim u Beogradu na odgovornost, kao i da pruži odgovarajuća obrazloženja ovakvog čina", zaključuje DS.
 
APV: Zli duhovi devedesetih se ponovo vratili
 
Akcija progresivne Vojvodine najoštrije osuđuje zabranu ulaska u Srbiju ruskom antiratnom aktivisti Peteru Nikitinu.
 
"Jasno je da je ovde reč o političkom pritisku, ali i pretnji od strane režima Aleksandar Vučića da će svako ko ne misli kao oni biti sankcionisan i ućutkan", ističe se u saopštenju APV.
 
Podsećaju da je Nikitin jedan od njihovih saboraca sa kojim su zajedno uputili inicijativu da se oduzme titula počasnog građanina Novog Sada Vladimiru Putinu.
 
"Režim treba da zna da Srbija neće postati ničiji kazamat, ničija privatna prćija dinastije u pokušaju, ma koliko nas proganjali. Očigledno je da su se zli duhovi devedesetih ponovo vratili, ali su zaboravili da im to nije prošlo ni prvi put", naglašavaju i dodaju da zahtevaju da se Nikitinu hitno omogući ulazak u Srbiju.
 
SSP: Momentalno odobriti Nikitinu da se vrati svojoj porodici
 
Stranka slobode i pravde nazvala je ovaj događaj besramnim, ali zabrinjavajućim. SSP smatra nedopustivim proglašavanje Pjotra, Nikitina, čoveka koji sa dvoje dece u Srbiji živi već sedam godina, nepoželjnim u našoj zemlji i označavanjem da je bezbednosna pretnja po Srbiju.
 
"Dodatno je uznemirujuće što se ovaj postupak po nalogu Bezbednosno-informativne agencije dogodio upravo uoči jutrošnjeg sastanka Aleksandara Vučića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka, što odmah otvara pitanje i da li je ovo bio "dar" ambasadoru Rusije od strane direktora BIA Aleksandra Vulina i njegovog nalogodavca Vučića nakon stavljanja Vulina na američku 'crnu listu'?! Podsetimo, Vulin je od pre dva dana pod sankcijama američkog OFAC-a zbog umešanosti u organizovani kriminal, trgovinu drogom, oružjem i zloupotrebe službenog položaja, ali i zbog nedela poput praćenja ruske opozicije u Srbije i izveštaja o tome koje je potom lično nosio u Moskvu, a špijunirani ruski opozicionari uhapšeni i osuđeni na dugogodišnji zatvor", navodi se u saopštenju ove stranke.
 
Zahtevaju mo momentalno odobrenje Nikitinu da se vrati u svoj dom i porodici u Beogradu, kao i odgovore na sva postavljena pitanja, "ne večeras na Pinku kako je to Vulinov nalogodavac Vučić najavio, nego odmah, uz njihovu zajedničku odgovornost za sramotu koju iz dana u dan nanose građanima Srbije, bezbednosnom sistemu i međunarodnom ugledu naše države".
 
Oktobar: Revanšizam i politička odluka
 
Grupa građana "Oktobar" navodi da protiv Nikitina nikada nije pokrenut bilo kakav sudski postupak, pa, samim tim sudska odluka o proterivanju nije mogla biti doneta. 
 
Ocenjuju da je reč o revanšizmu i čisto političkoj odluci.
 
Smatraju da je to samo jedan od dokaza da pripadnici BIA krše zakon i da su zloupotrebili položaj.
 
"Na odluku o uskraćivanju ulaska u Srbiju izjavićemo žalbu, o njoj odlučuje politički organ – Ministarstvo unutrašnjih poslova. Takođe o svemu ovome podnećemo predstavke i međunarodnim organizacijama, ali protiv odgovornih i krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je više neko jasno da su BIA i MUP zloupotrebili službena ovlašćenja i stali u zaštitu interesa Ruske Federacije tako što su protivpravno zakonitom stanovniku Srbije uskratili da dođe kući, iz inostranstva gde je privremeno bio", ističe se u saopštenju ove grupe građana.
 
Pozivaju javnost da prati ovaj slučaj, a delegaciju Evropske unije da hitno reaguje. 
Ruski antiratni aktivista Peter Nikitin, kome je granična policija na aerodromu odbila ulazak u Srbiju, izjavio je da je odlučio da ostane tu do daljeg. On je objasnio da mu je kao kao razlog zabrane u Srbiju navedena "zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja stranca".
 
Ovaj antiratni aktivista i pravnik je prethodno na Fejsbuku objavio fotokopiju rešenja koje mu je na aerodromu izdala Uprava granične policije, nakon što je zadržan posle povratka sa godišnjeg odmora. 
 
Nikitin je poznat javnosti po učešću u brojnim antiratnim protestima u Beogradu, kao kritičar ruskog predsednika Putina, protivnik ruske invazije na Ukrajinu i ratnih sukoba u toj zemlji. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.