Devojčica od 12 godina se udala u Nišu, policija istražuje slučaj

Niška policija dobila je prijavu da je u tom gradu maloletna devojčica starosti 12 godina stupila u bračnu zajednicu, te kažu da su počeli rad na slučaju, pišu Južne vesti.
Devojčica od 12 godina se udala u Nišu, policija istražuje slučaj
Foto: 021.rs
Ističu da je njihov rad u početnoj fazi i da trenutno rade na prikupljanju svih potrebnih i relevantnih informacija koje će im značiti, pišu Južne vesti
Pozivajući se na poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i aktivnistkinja Ana Saćipović saglasni su da bi odličan početak bio izmena članova zakona o porodici i ukidanje mogućnosti da bilo koja osoba stupi u brak pre navršene 18. godine života.
Oni su za Južne vesti ranije rekli da bi se raznim edukacijama roditelja mogla promeniti njihova svest, kao i to da će dugoročno ulaganje u obrazovanje i kasniji radni odnos, njihova deca imati bolju budućnost, što im, kako su rekli, rano stupanje u bračnu zajednicu ne može doneti.
 
Prema statističkim podacima iz 2022. godine, 143 deteta ušlo je u bračnu zajednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 deteta imalo manje od 15 godina, što prema rečima sociologa i aktivistkinje čini rast od 17 odsto više evidentiranih sklopljenih brakova mladih ispod 18 godina u odnosu na 2020. i 2021. godinu.
  • Sali

    15.07.2023 13:53
    Devojcica od 12 godina nije mogla da se uda jer nijedan maticar to ne bi dozvolio. Kao sto ne bi dozvolio nikome mladjem od 18, odnosno od 16 ako ima dozvolu suda. Ovde je mozda samo zasnovala neku zajednicu, ali i to je pitanje.
  • NS

    15.07.2023 12:52
    NS
    Kad u komentarima kažemo da treba ukinuti pink i hepi svi su protiv. Eto ishoda kao i masovna ubistva.
  • Aktivista strucnjak

    15.07.2023 12:10
    Kakve veze ima izmena porodicnog zakona kad svakako nije dozvoljen brak sa 12 godina..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija