Da li je Srbija sigurna kuća za one koji veličaju ratne zločine?

Bezobrazan i neprimeren gest, komentar je na vest da će, na poziv direktora BIA Aleksandra Vulina, dve studentkinje iz Sarajeva koje su veličale ratne zločine nastaviti školovanje u Srbiji.
Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe osuđene za ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju.
 
Prema pisanju bosanskih medija, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv ove dve studentkinje po prijavi MUP-a Kantona Sarajevo pošto je na Instagramu jedna od njih u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta, dok je druga objavila fotografiju ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, osuđenog za ratnog zločinca u Hagu, na kojem je ispisan tekst: "Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj".
Da će dve studentkinje biti stipendistkinje države Srbije i nastaviti studije na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.
Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, kaže za Danas da je u Bosni i Hercegovini veličanje ratnih zločina propisano kao posebno krivično delo.
 
"Radi se o pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću od strane Haškog tribunala i u najmanju ruku je neodgovorno da jedan državni funkcioner, a to je direktor BIA, poziva u drugu državu lica koja su u situaciji da budu optužena za krivično delo, samo zbog njihove nacionalnosti ili možda zbog toga što mu se sviđa poruka koju su one poslale i da im na taj način pruža utočište i obezbeđuje školovanje za koje je verovatno potrebno položiti prijemni ispit, kao što studenti iz Srbije rade", kaže Rakić Vodinelić.
 
S političke tačke gledišta, ona ovaj potez ocenjuje kao gest bez presedana kojim se čitava država dovodi u opasnost da bude tretirana kao sklonište za privrženike ratnih zločina, odnosno kao sigurna kuća za one koji veličaju ratne zločine.
 
Podseća da presuda Haškog tribunala ne važi samo u BiH, već i za Republiku Srbiju, koja je donela zakon o saradnji sa Tribunalom i prihvatila nadležnosti tog suda.
 
"Tako da je to zaista jedan bezobrazan, neprimeren i jednostrani poduhvat državnog funkcionera koji se nalazi na čelu obaveštajne agencije. To je nešto što se ne može oprostiti i što je teže nego optužbe da je umešan u trgovinu narkoticima. Sada je umešan i u zaštitu onih koji veličaju ratne zločine", smatra Rakić Vodinelić.
 
Aleksandar Olenik, samostalni narodni poslanik sa liste "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" i advokat, kaže da je ovaj događaj još jedan dokaz da se u današnjoj Srbiji zločin isplati.
 
"Oni koji su doveli do genocida u Srebrenici i drugih zločina devedesetih i koji su tada bili na vlasti u Srbiji (a čiji je Vulin jedan od najeksponiranijih predstavnika kao tadašnji visokorangirani član JUL-a) nastavljaju tamo gde su stali devedesetih. Nekad se to zvala 'Velika Srbija', danas se zovi 'srpski svet'. Problem je što nam je cela država ista kao devedesetih i što se ratni zločini poslednjih nekoliko godina otvoreno hvale i nagrađuju se oni koji isto misle. Kako vidimo na ovom primeru to nije samo nagrada u smislu studiranja, već i finansiranja boravka u Beogradu, tako da zaključak sažet u jednoj rečenici glasi da se u Srbiji zločin isplati", smatra Olenik.
 
On kaže da u svemu tome neće pomoći mnogo sankcije koje je Amerika uvela Vulinu, ali da ovo jeste primer zašto ih je uvela.
Građanska Vojvodina: Srbija sigurna kuća za ratne zločince i njihove simpatizere
 
Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenjuje da je "režim Aleksandra Vučića, uz široko rasprostranjeni nacionalizam u društvu, od Srbije napravio sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere".
 
Podsećaju da je "radikal Aleksandar Vučić 2007. godine u Skupštini Srbije govorio o tome kako je parlament 'Sigurna kuća za Ratka Mladića'". 
 
"Da li će se u ovom društvu konačno naglas progovoriti o notornoj istini da su nasilje, masakri, femicidi, svakodnevna i sveprisutna agresija, samo logična posledica nasilja koje je u naše ime bilo eksportovano komšijama tokom devedesetih godina 20. veka, od Vukovara, preko Dubrovnika, Prijedora, Sarajeva, Srebrenice, Đakovice. Ili će se nastaviti masovno ćutanje o tome koje od velikog broja stanovnika ove države, uz njihov pristanak, pravi moralne idiote nesposobne da razlikuju elementarno dobro od iskonskog zla", navodi Građanska Vojvodina.
 
Dodaju da su "devojke koje iz Sarajeva dolaze za Beograd upravo žrtva politike poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca i da ne smemo dopustiti da se i dalje širi maligna nacionalistička politika koja na taj način formira mlade ljude".
  • Sonja

    16.07.2023 23:31
    @@Ana
    Da li su i oni u Aušvicu i Jasenovcu imali samo privremene funkcije i odgovornosti ili to važi samo za one u Srebrenici? Sačuvaj me i sakloni komentara, aman ljudi!
  • 9

    16.07.2023 22:48
    Ispravka za Anu
    Bio je komandant paravojsci ali OSUĐENI RATNI ZLOČINAC je kao i nosonja doveka .
  • Momir

    16.07.2023 20:41
    Vojska Republike Srpske je bila paravojska kada je Mladić u njoj bio "general". Ništa drugačija od brogradske SDG koju je OVK iskopirao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija