Miketić: Sprema se brzopotezna pljačka Srbije epskih razmera

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić kaže da vlast priprema pljačku građana brzopoteznim usvajanjem nekoliko zakona i sporazuma o zajmovima.
Miketić: Sprema se brzopotezna pljačka Srbije epskih razmera
Foto: 021.rs
"Na spisku je Zakon o planiranju i izgradnji koji će tajkunima pokloniti najekskluzivnije zemljište. Planira se uvođenje konverzije prava na zemljište, ali besplatno, bez nadoknade, čime će Srbija i svi njeni građani biti zakinuti za milijarde evra priliva u budžet", navodi Miketić.
Dodaje da se "ponovo uvodi nasilna eksproprijacija kojom će se konfiskovati privatno građevinsko zemljište", jer zakon predlaže da se za potrebe izgradnje linijske infrastrukture objekata za koji je utvrđeno da je od posebnog značaja za Republiku Srbiju naknada za eksproprijaciju određuje kao za poljoprivredno zemljište, odnosno šumu ili šumsko zemljište.
"Ovo otimanje zemiljišta od građana ima za cilj da se što jeftinije zemljište ustupi tajnim i tajkunskim projektima koji će biti proglašeni za javni interes", ocenjuje Miketić.
 
Ukazuje i da je "upitan zakon koji će izvršiteljima dati mogućnost da utvrđuju vlasništvo građana nad nekretninom".
 
Kako navodi, na dnevnom redu Skupštine Srbije će biti još i zakoni o energetici, železnici, ozakonjenju objekata, o olakšanom zapošljavanju stranaca i dobijanja srpskog državljanstva, zakon o stambenoj izgradnji za 'bezbednjake', kao i potvrde za desetine zajmova od stranih banaka i fondova, a svaki od njih u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra.
 
Dodaje da je na čekanju katastrofalni zakon o upravljanju javnim preduzećima koji nacionalne parkove i javna preduzeća od strateškog interesa vodi ka privatizaciji.
 
"Na delu je brzopotezna letnja pljačka Srbije – epskih razmera, jer računaju sa tim da će im u letnjim mesecima sve proći glatko kao vruć nož kroz puter", ističe Miketić.
  • Bing

    18.07.2023 14:26
    hajde de
    ništa što par sokića i sendvič ne mogu da srede... Džaba što vi ovo nama objašnjavate.. prosečni penzioner ni ne razume pola ovog teksta... šta njima znači "Zakon o konverziji zemljišta".. ako ima lekova u apoteci, baš ga briga...
  • Zovem se Stevo

    18.07.2023 13:51
    INAČE
    @Janko@
    E pa onak, što ne prodaš ili konverzija za roditelje, braću, sestre, čeljad, kuću, imanje,........
    Bio je u Srbiji, doduše davno, danak u krvi i zamisli to je trajalo 500 god.
    Eto sve brže i brže srljamo u tako nešto, samo će biti uvijeno u zakone EU.
  • Janko

    18.07.2023 07:27
    Ljudi davno je proslo vreme socijalizama. Demokratija i biznis. Ko ima kesa kupuje sve kao svuda po svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija