Predsednica Evropskog pokreta: Srbija 2000. ekonomski bila bliža EU nego danas, sve više se udaljava

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže da je Srbija ekonomski bila bliža EU 2000. godine nego što je danas i da se u zemlji ne vidi politička volja da se ubrza proces pristupanja.
Predsednica Evropskog pokreta: Srbija 2000. ekonomski bila bliža EU nego danas, sve više se udaljava
Foto: 021.rs

Minić je rekla i da Srbija sve više ekonomski zaostaje za EU i da nastavlja da se sve više udaljava.

"U Srbiji se ne vidi snažna politička volja za EU, a ona mora da se vidi sa vrha. Međutim, u Srbiji je stalno prisutan negativan narativ o EU, jaka je propaganda, to se sve sistematski radi i narod ne može da se brani od toga. Kada bi se to promenilo, u stanovništvu bi se veoma brzo desio preokret. U ovom trenutku stanovništvo dobija mnogo deziformancija o EU", kazala je.
Navela je da je podrška članstvu u EU u stanovništvu bila veća od 70 odsto kada je došlo do liberalizacije viznog režima 2009. godine, "jer je bila stvorena takva atmosfera pa su građani imali pozitivan odnos".
 
"Postojala je atmosfera da nam se vrata EU otvaraju, dobili smo slobodu kretanja i drugo. Međutim, od tada nije bilo nekih velikih skokova u unapređivanju odnosa EU i regiona. U jednom trenutku je usledio i hladan tuš kada je bilo rečeno da proširenja neće biti, ali su i očekivanja bila veća od onog što se desilo", kazala je Minić.
 
Ukazala je da kriza poverenja u Evropsku uniju traje duže vreme i da je to slučaj u celom regionu.
 
"Proces pristupanja se sve više komplikuje. Rastu standardi u Evropskoj uniji, sve je više pravila. Procena je za Srbiju u 2011. godini bila da nam je potrebno pet godina da postanemo članica. Srbija je u to vreme imala sjajan tim i odlične stručnjake. To se tada jako cenilo u Briselu. Sada su procene takve da ima zemalja u regionu koje su ispred Srbije. Kadrovi, ljudi koji pripremaju Srbiju za EU odlaze i apel iz Brisela je da se oni zadrže", navela je.
 
Dodala je da sada postoji ideja faznog pristupanja, ali da nisu poznati detalji novog plana za Balkan koji je artikulisala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
"Međutim, podrazumeva se da će oni koji budu imali bolje rezultate u usvajanju evropskih standarda u vladavini prava imati veći i bolji pristup svemu. Takođe, usklađivanje sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom je bolna tačka za Srbiju, jer ona podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji. To je sve nešto što je potrebno da bi se Srbija brže kretala EU", rekla je Minić.
 
Ona je ukazala i da je situacijija u medijima veoma loša.
 
"U izveštajima Evropske komisije o stanju o medijima više puta je u poslednje dve godine podvučeno da je situacija jako loša. Tražilo se da se obezbedi pravo na slobodno informisanje građana. Ovo što se danas dešava sa novinarima N1 koje više i ne puštaju na događaje je ograničavanje mogućnosti da građani budu informisani i to sve dramatično zaoštrava situaciju", dodala je.
Za dešavanja u parlamentu Srbije predsednica Evropskog pokreta je kazala da su posebno alarmantna.
 
"To treba ozbiljno da nas zabrine. U parlamentu postoji drastična manipulacija, drastično izigravanje ustavnih obaveza parlamenta i to je alarmantan razvoj događaja. Ako se tako nastavi, mi ćemo kao građani biti lišeni bilo kakve kontrole i bilo kakvih realnih informacija", navela je.
  • Sasa

    30.07.2023 15:19
    Zaboravila je da pomene da je EU u ratu sa Rusijom (bajagi nije) a da će možda zaratiti i sa Kinom. Ko voli da učestvuje u ratu?
  • Pićuka

    30.07.2023 15:18
    @Pera
    Pero, Pero! Opet lupaš gluposti. U kakvom si ti okruženju živeo? Sve što si nabrojao jesu plemenske zajednice koje malo kasne u razvoju. Kada imaš nekoga ko ima posebne potrebe onda tražiš pomoć. Kao u slučaju autizma ili demencije. Oni nisu svesni da im je pomoć potrebna ali ako oko njih ima nekoga ko može pomoći onda ....
  • Knauf

    30.07.2023 14:38
    Ma kako botovi lagali, istina je da sve moderno dolazi iz EU. Kola, alati, materijali, fondovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.