FOTO: Novi detalji o Nacionalnom fudbalskom stadionu - prvi "bašta stadion"

Fudbalska reprezentacija Srbije trebalo bi da dobije novi stadion na kome će igrati utakmice do 2025. godine.
 FOTO: Novi detalji o Nacionalnom fudbalskom stadionu - prvi "bašta stadion"
Foto: Pixabay
Španski arhitektonski studio "Frenvik Iribaren" dobio je zadatak da osmisli kompletan izgled i izgradi ovo zdanje. Reč je o stručnjacima koji su kreirali tri od ukupno osam stadiona sa poslednjeg Mundijala u Kataru, među kojima je i čuveni "974", koji je bio sagrađen od recikliranih kontejnera, a nakon takmičenja je razmontiran.
Španski portal "Metalocus" otkrio je nove, do sad nepoznate detalje u vezi sa stadionom na kome će igrati "orlovi".
"Ovo će biti jedinstven arhitektonski poduhvat i prvi 'bašta stadion'. Biće kružnog oblika, sa kapacitetom od 52.000 sedećih mesta, a njegovu prirodnu fasadu činiće četiri prstena, pričvršćena kosim kablovima i ukrašena zelenilom", piše pomenuti portal, prenose Novosti.
 
Ukupna površina na kojoj će biti izgrađen stadion je 32 hektara. Tu će se nalazi kafići, 4.500 parking mesta, kiosci, restorani...
 
 
"Studio 'Frenvik Iribaren' će ovaj projekat učiniti jednim od najinovativnijih u sektoru dizajna fudbalskih stadiona. Cilj projektanata je da stadion živi 365 dana u godini, kako bi Beograđani, ali i turisti mogli da uživaju u prirodnom okruženju i ostalim pratećim objektima."
 
Osim toga, vodiće se računa i o poštovanju životne sredine, kao i tehničkim stavrima poput grejanja i hlađenja.
 
"Osmišljen je inovativni sistem, koji je zasnovan na tehnologiji četvorocevnih 'kulera' i aerotermalnih pumpi. To znači da će se toplota stvorena u procesu hlađenja koristiti za proizvodnju tople vode za grejanje, a pumpe će obezbediti grejanje ili hlađenje u zavisnosti od potrebe sistema", otkriva "Metalokus".
Podsetimo da će planirana izgradnja Nacionalnog stadiona, kako je Nova ekonomija ranije pisala, samo u 2023. godini koštati oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost, naveo je Fiskalni savet početkom decembra u oceni predloga budžeta za 2023. godinu.
 
Takođe, prema ranijim pisanjima, od prvobitne procene da će nas ovaj objekat koštati 250 miliona evra, stiglo se i do cifre od 540 miliona evra.
  • Lala

    30.07.2023 20:40
    Surcin
    Sremu i Vojvodini nije potreban stadion takve veličine.
    Sasvim dovoljni su stadioni Kategorije 4 po UEFA standardu i 8'000 kapaciteta.... baš takvi kao što se grade u Srbiji tj. Loznici, Leskovcu, Zaječaru i Vranju....
  • Nenad

    30.07.2023 19:11
    Vec vidim da ce odrzavanje biti basnoslovno skupo.
    Naravno i izgradnja. Ovo mu dodje kao zlatni sarkofag za faraona, jes da je mrtav (srpski fudbal) al daj da sve sto imamo i nemamo ulupamo u ovaj projekat kako bi se nepomenik beskonacno sepurio pred kamerama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.