Pojačan nadzor mesa zbog afričke kuge svinja, apel građanima da paze šta kupuju

Zaraza afričkom kugom svinja do sada je potvrđena u 1.568 slučajeva, a eutanazirano je više od 18.800 svinja.
Pojačan nadzor mesa zbog afričke kuge svinja, apel građanima da paze šta kupuju
Foto: Pixabay
Zaraza je u punom jeku, a jedan od velikih rizika za prenos bolesti je zaražena hrana. Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Dušanka Golubivić apeluje na građane da koriste samo adekvatno deklarisane proizvode iz kontrolisane proizvodnje.
Golubović kaže za RTS da su pojačane mere nadzora i kontrole uvoza mesa, živih životinja i proizvoda od svinjskog mesa.
"Prilikom svakog uvoza sprovodi se prethodni postupak u kojem se proveravaju veterinarsko-sanitarni uslovi za uvoz pošiljke. Kada je u pitanju uvoz svinjskog mesa i živih životinja, nije dozvoljen uvoz iz zemalja koje nisu slobodne od afričke kuge svinja", objašnjava Golubović.
 
Ističe da je moguć uvoz proizvoda od svinjskog mesa uz dodatne garancije zemlje proizvođača.
 
Golubović kaže da su sve pošiljke koje se pojačano kontrolišu od strane unutrašnje i granične veterinarske inspekcije do sada bile apsolutno zdrave i slobodne od prisustva virusa.
 
Napominje da postoji mogućnost nelegalnog prometa i uvoza nesertifikovanih proizvoda koji bi mogli da sadrže virus, zbog čega apeluje na građane da koriste samo adekvatno deklarisane proizvode iz kontrolisane proizvodnje.
 
Golubović navodi da se svakodnevno beleže novi slučajevi zaraze, a da su poslednji registrovani u Braničevskom, Južnobanatskom, Srednjobanatskom, Sremskom i Moravičkom okrugu, kao i na opštini Palilula u Beogradu.
  • Test

    02.08.2023 08:57
    Zasto se ubijaju svinje malih proizvodjaca kad su vakcinisane?
    A kod velikih nesto nema zaraze?
    A jedna firma sprema fabriku vestackog mesa ovde, bas zgodno…
  • Niko

    01.08.2023 18:55
    ...
    Neka,samo neka se polako pokazuju ko je ko...uskoro cemo znati sve vise ko su ti sto su placeni da sire paniku i sprovode necije ciljeve. Odavno znamo da su to prodana nestrucna lica.
  • Joca

    01.08.2023 15:11
    Još jedno širenje panike u našem bednom i neukom društvu.

    Kontrola je potrebna, da - ali čak i ako dođe do konzumiranja proizvoda pozitivnog na ASF isti ni na koji način neće uticati na čoveka (psa ili mačku).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija