Vlada Kosova priprema raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike na severu

Ministarstvo lokalne uprave Kosova počelo je pripremu procedura koje bi omogućile smenu gradonačelnika u opštinama na severu i pripremu za vanredne izbore u tim opštinama.
Vlada Kosova priprema raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike na severu
Foto: Beta/AP

Do toga je došlo po dogovoru sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o deeskalaciji na severu Kosova.

Ministarstvo lokalne uprave je već imenovalo radnu grupu za izradu Administrativnog uputstva za utvrđivanje procedure za građansku inicijativu za smenu gradonačelnika na severu.

Po odluci koju je potpisao ministar Eljbert Krasnići, ova grupa mora da završi nacrt administrativnog uputstva do 1. septembra.
 
U odluci stoji da će radnu grupu podržati Kancelarija EU na Kosovu, predstavnici ambasada i OEBS, piše gazetaexpress.com.
 
U četiri opštine na severu Kosova - Severnoj Mitrovci, Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, većinski nastanjenim Srbima, u aprilu su bili vanredni izbori koji je bojkotovala Srspka lista, najjača politička organizacija bliska zvaničnom Beogradu.
 
Izbori su organizovani pošto su gradonačelnici tih opština iz redova Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da se preregistruju automobili s srpskim tablicama u oznake RKS - Republika Kosovo.

Na izbore je izašlo nešto više od tri odsto birača, uglavnom Albanaca čiji politički predstavanici su postali gradonačelnici.

  • Serafin

    02.08.2023 10:00
    KIM
    Kosovo je vladnistvo gradjana koji tu zive..i to je gotova stvar,Srbija to odlicno znaali koristi Kosovo za unutrasnje i spoljne potrebe i pritiske,stvaranje magle i drugih potrepstina..da nema Kosova,Srbija bi ga od blata pravila,jer joj je preko potrebna za bogacenje pojedinaca i kriminalnih struktura.
  • andrija

    01.08.2023 16:22
    Kratko i jasno ovo je...
    politicko bacanje prasine u oci srbima...nece se nista bitno promeniti posle izbora... sem brojnog stanja srba na severu KiM.
  • Joca

    01.08.2023 16:15
    Glupost. Ako je neko pametan da bojkotuje, neka živi sa posledicama.
    Evo, Vučko još uvek jaši, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.