Novi izveštaj EU o demokratiji i ljudskim pravima u Srbiji: Okvir postoji, a kako je u praksi?

U najnovijem izveštaju EU o ljudskim pravima i demokratiji u svetu za 2022. godinu, Srbiji se najviše zamera to što nije bilo napretka u slobodi izražavanja.
Novi izveštaj EU o demokratiji i ljudskim pravima u Srbiji: Okvir postoji, a kako je u praksi?
Foto: 021.rs

Takođe, kako piše portal Nova, problematičan je i način na koji je održan Evroprajd u Beogradu, ali i nasilje nad novinarima.

"Pregled stanja ljudskih prava i demokratije: zakonodavstvo Srbije i institucionalni okvir za očuvanje osnovnih prava je uglavnom uspostavljen. Ovaj okvir treba dosledno i efikasno sprovoditi. Srbija je usvojila nove strategije za borbu protiv diskriminacije i inkluzije Roma, kao i akcione planove za rodnu ravnopravnost. Srbija treba ojačati institucije za ljudska prava izdvajanjem neophodnih finansijskih i ljudskih resura i uspostavljanjem procedura za obezbeđivanje usklađenosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i njegove privremene mere", navodi se u izveštaju.

Zatim se osvrću na septembar 2022. godine, kada je Beograd prvi put bio domaćin Evroprajda.
 
"Govor mržnje, pretnje i nasilje su i dalje usmereni na branioce ljudskih prava i LGBTI osobe. Nije bilo napretka u vezi sa slobodom izražavanja. U nekoliko slučajeva napada i pretnji medijima profesionalci, policija i tužilaštvo su brzo reagovali. Međutim, ostaje zabrinutost zbog pretnji i nasilja nad novinarima. Sveukupnu atmosferu što se tiče slobode izražavanja tek treba dodatno ojačati u praksi", piše u izveštaju, prenosi Nova.rs.
U izveštaju o Srbiji spominju se i prošlogodišnji izbori. Atmosfera se opisuje kao relativno mirna, ali se ističe da su snage bile nejednake u korist vlasti.
  • zgađen

    03.08.2023 08:06
    Još je gore
    Sad nezavisni mediji treba da izveste EU i o videu koji im crta mete na čelu, pa da EU dopuni izveštaj.
  • Zika zivac

    03.08.2023 06:55
    Prava pa prava i opet prava. Dosta mi je prava nakaradno sklopljen zakon EU, svi imaju neka prava, dragi moji iz EU,pogledajye vase zakone o obavezama istih, to je tragedija. Zucnes nesto protiv sud a tamo drz gace. Dokle bre prajd pa prajd to je svetska sila koja drma kad hoce zasta hoce i najbolje je proglaziti sebe i familiju da si taj odmA sekta stupa u odbranu po svim osnovama. Cega se pametan stidi toga se budala ponosi,ovo drugo je vaznije. Zivi bili.
  • Ssy

    02.08.2023 22:58
    Sve znaju, al ne haju
    Pa gospodo iz EU pošaljite vrdalami ponudu koja se ne odbija. Dosta ste ga štitili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija