Proizvodnja mašina za municiju Srbiju koštala 13,8 miliona evra više od realne cene

Posao prodaje mašina za proizvodnju municije između belgijske firme NLC i državne firme Borbeni složeni sistemi koštao je bar 13,8 miliona evra više nego što je realna cena.
Proizvodnja mašina za municiju Srbiju koštala 13,8 miliona evra više od realne cene
Foto: Pixabay
Kako piše u novom tekstu BIRN-a, ova cena išla je na štetu srpskih firmi, odnosno poreskih obveznika.
Fabrika za proizvodnju municije "Belom" u vlasništvu je "Borbenih složenih sistema" – koja je u vlasništvu državnog giganta za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom Jugoimport SDPR. 
Kako piše BIRN, "Belom" je 2017. godine otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tom prilikom najavio da će se tu godišnje proizvoditi 100 miliona komada malokalibarske municije.
 
Međutim, pored toga što Belom šest godina od početka proizvodnje i dalje posluje sa gubitkom, firma se našla i u centru evropske afere zbog posla koji je njen vlasnik, Borbeni složeni sistemi, sklopio sa belgijskom firmom "New Lauchausse" (NLC) za kupovinu mašina za proizvodnju municije u "Belomu".
 
Kako se navodi, belgijska kompanija bila je pod istragom zbog kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, a posao sa srpskim firmama našao se među potencijalno problematičnim – prevashodno zbog sumnji da su mašine ili municija bile namenjene za Rusiju i da je Srbija samo tranzitna zemlja.
 
Dokaza za to nije bilo, međutim, istraga koju je sprovela revizorska kuća KPMG, pokazala je brojne druge nepravilnosti, na štetu srpskih firmi, a time i srpskih poreskih obveznika – i to u vrednosti od ukupno bar 13,8 miliona.
 
BIRN je, kako se navodi, došao do dva izveštaja forenzičkog istražitelja KPMG-a iz 2022. godine, u kojima se navode "dve finansijske anomalije" prilikom kupovine proizvodnih linija za municiju kalibra 12.7 x 108 mm koju koriste teški mitraljezi.
 
Jedna se tiče navodne kazne od 1,8 miliona evra zbog toga što je srpski kupac kasnio sa isplatom, dok se druga "anomalija" tiče prenaduvane cene transfera znanja ("know-how") koju je srpska strana platila za bar 12 miliona više nego što je realno.
 
Izveštaji KPMG-a pokazuju da belgijska kompanija nije imala odgovarajuću dokumentaciju niti formalnu računicu kojim bi pravdala cene, kao ni dokaze o komunikaciji sa srpskim partnerima o kašnjenju isplate, a zbog čega bi navodno usledili finansijski "penali", piše BIRN.
 
"Postoje indicije o prevari u prodaji linija za proizvodnju municije Jugoimportu", kaže tadašnji forenzički istražitelj KPMG-a Čihan Kuzkaja.
 
"Bez sumnje, sve moguće prevarne radnje idu na štetu srpskih poreskih obveznika", dodaje autor izveštaja, navodeći da je pitanje za srpsku stranu zbog čega su uopšte pristali na takve cene.
Istraga KPMG-a je, kako se navodi, otkrila i "skrivenog" posrednika u poslu – srpsku privatnu firmu "Intermerkur" u vlasništvu Vladimira Ivanovića.
 
"Intermerkur nije bio na listi komisionih agencija NLC-a, ali je njen vlasnik koordinisao poslove putem mejlova, nešto sa čime nisu bili upoznati svi koji su bili uključeni u posao", tvrdi Kuzkaja i navodi da postoje "indicije da se radi o koruptivnim isplatama".
 
Ivanović je potvrdio za BIRN da je imao kontakte sa kupcem, srpskom firmom Borbeni složeni sistemi, kao i sa belgijskim NLC-jem, pružajući im informacije i savete. Međutim, tvrdi da mu nijedna od strana na kraju nije platila za "posredništvo".
 
Ostatak teksta pročitajte OVDE.
  • Tezga

    04.08.2023 06:41
    A usluge prevoza i istraživanja tržišta?
    A faktura pre ugovora?
  • uGrađevinska škola

    04.08.2023 00:07
    Imajte rezumevanja, skupi su Meklareni, jahte i ostali luksuz.
  • Spajko

    03.08.2023 23:08
    Ko radi taj i gresi. Zar niko od vas nije platio vise za nesto sto je kupio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija