Da li je vojska Srbije u tako lošoj situaciji da nema naoružanje, pa je potrebno suspendovati izvoz?

Obustava izvoza naoružanja u narednih mesec dana, odluka je vlasti u Srbiji. Bez mnogo informacija, zvaničnici su javnosti pružili izjave o pripremama u slučaju agresije, piše Radio slobodna Evropa.
Da li je vojska Srbije u tako lošoj situaciji da nema naoružanje, pa je potrebno suspendovati izvoz?
Foto: Pixabay (ilustracija)
U Srbiji posluje nekoliko fabrika koje proizvode oružje i vojnu opremu. Prema poslednjim dostupnim podacima za 2021. godinu, za izvoz naoružanja i vojne opreme izdata je 371 dozvola, u ukupnoj vrednosti od 1,23 milijardi dolara.
 
Među najznačajnijim izvoznim destinacijama u 2021. godini bile su Sjedinjene Američke Države – 634,19 miliona dolara, odnosno 52 odsto, Saudijska Arabija – 142,65 miliona dolara, odnosno 12 odsto i Kipar – 87,58 miliona dolara, odnosno sedam odsto.
 
Zvaničnici su neretko namensku industriju Srbije potencirali u svojim izjavama kao veliku izvoznu šansu države. Ipak, sredinom jula Vlada Srbije usvojila je odluku o jednomesečnoj suspenziji izvoza oružja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji.
 
Kako je objašnjeno, nakon isteka tog roka, napraviće se nove analize i doneti odluka da li je potrebno da se suspenzija nastavi.
Nikola Lunić, izvršni direktor nevladinog Saveta za strateške politike sa sedištem u Beogradu, istakao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da proizvodnja naoružanja i vojne opreme predstavlja balans između etičkih normi, privredno-ekonomskih i razvojno-tehnoloških interesa, ali i socijalnih i bezbednosnih posledica.
 
"U vremenu kada se povećava odbrambena proizvodnja u celom svetu, kada NATO usvaja Akcioni plan odbrambene proizvodnje, a EU usaglašava sporazum o povećanju proizvodnih kapaciteta, Srbija mora voditi računa o popunjenosti sopstvenih ratnih rezervi i dopuni skladišnih kapaciteta kako bi unapredila koncept odbrane i odvraćanja", rekao je Lunić.
 
Kako je naglasio, odbrambena industrija Srbije neće ovom odlukom biti u finansijskom gubitku.
"Sva proizvodnja će biti plaćena, ali bi Srbija mogla eventualno da izgubi neka partnerstva sa dugogodišnjim klijentima. Zato balans između odgovornosti za dugoročnu profitabilnost odbrambene industrije Srbije, a time i za egzistenciju mnogih porodica u Srbiji, i sa druge strane održivosti nacionalne bezbednosti, je u rukama donosioca odluke koja ne može biti idealna", smatra Lunić.
 
S druge strane, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović je u razgovoru za RSE istakao da ga je odluka o jednomesečnoj suspenziji izvoza iznenadila.
 
"Ja nigde nisam čuo i našao u nekoj komparativnoj analizi da je neko uveo suspenziju na mesec dana. Suspenzije su dugoročne", rekao je Trifunović.
 
On je dodao da nije dato objašnjenje iz kog razloga se uvodi suspenzija, osim da je to za potrebe vojske.
 
"Onda se postavlja pitanje da li su vojska ili bezbednosne strukture Srbije u tako lošoj situaciji da nemaju naoružanje, municiju i sve ostalo, pa je potrebno suspendovati izvoz", rekao je Trifunović.
 
Kako je naglasio, ovom odlukom se otvara i pitanje da li srpske fabrike imaju dugoročne ugovore sa partnerima o izvozu municije i naoružanja, i šta će biti sa njima.
 
U svom obraćaju 6. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznenadio je javnost najavom da će potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije.
 
On je tada kao razlog naveo da je "vitalni nacionalni interes Republike Srbije u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena", ne pružajući mnogo detalja.
 
"Neophodno je da sve bude pripremljeno u slučaju agresije na Srbiju", dodao je, uz ogradu da se Srbija ne sprema za rat, već da se zalaže za mir.
 
Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je 14. jula da je Vlada Srbije usvojila odluku da suspenduje izvoz naoružanja i vojne opreme iz lokalne namenske industrije.
 
"Prioritet dobija Vojska Srbije i sve ono što su potrebe Vojske Srbije će biti isporučeno od strane fabrika iz grupe odbrambene industrije", naveo je Vučević.
 
Nikola Lunić je istakao da se na osnovu podataka kojima javnost raspolaže ne može zaključiti da je Srbija pod neposrednim bezbednosnim pretnjama. Srbija je, inače, okružena zemljama koje su članice ili imaju prisustvo NATO saveza.
Ipak, Lunić je naglasio da ratne rezerve svih logističkih potreba moraju biti stalno popunjene, posebno ukoliko se nešto od uskladištene municije u međuvremenu izvozilo.
 
"Princip zanavljanja je svrsishodan, jer se starija municija izvozi i zamenjuje novom, te se tako izbegavaju finansijski zahtevne delaboracije ili uništavanje municije sa nestabilnim eksplozivnim punjenjima. Ukoliko je to u pitanju, to bi predstavljalo efikasan i profitabilan način popune novoproizvedenom municijom za koju se možemo nadati da nikad neće biti upotrebljena u ratnom sukobu", rekao je Lunić.
 
Međutim, Darko Trifunović smatra da je na odluku o suspenziji izvoza oružja mogla da utiče destabilizacija na Kosovu, te da to predstavlja "gorući problem".
 
Naime, krajem maja počele su tenzije na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima. Tada su novi albanski gradonačelnici opština na severu, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština. Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se u Zvečanu srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).
 
Potom su sredinom juna uhapšena trojica kosoviskih policajaca od strane srpskih snaga. Oni su optuženi za nelegalno posedovanje oružja, a 26. juna pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode.
  • CISTAC

    19.07.2023 17:36
    Vojsku vodi kadar koji je postavljen od strane Americkih i britanskih sluzbi. Svi generali koji su na celu srpske vojske dobar deo je skolovan u americi i vrbovan od strane CIA i rade za njih. Kraj. Dok je tako Srbija nece imati vojsku. Uz to,kada su poslati bili na administrativnu liniju,poslati su bez bojeve municije,"goporuki",marketing za narod,zato je KFOR bio mrtav ladan i spokojan od srpske vojske na toj udaljenosti. Dalje,sa platom prof.vojnika od 400e tesko da ce biti vojske. Nama ne treba ni suspendovan izvoz ni fabrike oruzja koliko smo losi sami sebi.
  • zztop

    19.07.2023 17:20
    Vučić je to naredio u teškom stanju mamurluka i sad ko će znat šta je istina...
  • Izviđač Futog

    19.07.2023 15:43
    Najnormalnija
    Najnormalnija odluka.Situacija u svetu se zakomplikovala i treba misliti o jačanju resursa svoje vojske i sistema odbrane uopšte.Nekazem da se možemo boriti uspešno protiv velikih lavova ali da ne dozvolimo ni hijenama da nas pobede.ceo sistem odbrane trebaojacati malo obnoviti ljudstvo, vežbama razmrdatiti i edukovati.pri tom mislim na rezervni sastav koji je u stvari stub odbrane naše države. Jedne jedine druge nemamo.Nemojmo da se posle kajemo ako smo stedeli na opremi i obuci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija