Belgijskoj firmi ukinuta licenca jer je preko Srbije kršila sankcije Rusiji za izvoz vojne opreme

Region Valonija, na jugu Belgije, suspendovao je izvozne licence jednog preduzeća odbrambene industrije iz Liježa.
Belgijskoj firmi ukinuta licenca jer je preko Srbije kršila sankcije Rusiji za izvoz vojne opreme
Foto: Pixabay
Razlog su medijske informacije da je ta firma uprkos sankcijama kršila zabranu izvoza u Rusiju, i to preko Srbije, prenosi belgijska javna televizija.
Belgijska firma Novi Lašose, kako je prenela televizijska mreža RTBF, nikada nije prekidala poslovnu saradnju sa Rusijom, iako su toj zemlji sankcije koje uključuju i izvoz vojne opreme uvedene posle aneksije Krima, 2014.
Region Valonija poseduje udeo od 20 odsto u tom privatnom preduzeću. RTBF je do informacija o kršenju sankcija došao preko jednog uzbunjivača iz međunarodne privredne revizorske firme KPMG.
 
Detaljnija istraživanja skrenula su pažnju revizora KPMG na Srbiju, kao moguću međustanicu sa izvoz municije u Rusiju. Novi Lašose je navodno sa srpskim firmama sklopio ugovor o isporuci dve proizvodne linije za izradu municije ruskog kalibra u Srbiji.
 
Nemački mediji čak su precizirali da je reč o mašinama vrednim 70 miliona evra koje je naručila ćerka firma Jugoimporta SDPR, a da je krajnje odredište municije bila ruska namenska industrija u Tuli. Međutim, uzbunjivač iz KPMG, tvrdi da revizori nisu ispitali sve tragove koji su ukazivali na vezu belgijske firme i Srbije.
 
Takođe, ogranak KPMG u Belgiji je odbio da ispita optužbe i proveri zaključni godišnji bilans preduzeća Novi Lašose. Belgijska firma odbacila je optužbe da je u kontaktu sa ruskom odbrambenom industrijom, i tvrdi da je njeno poslovanje sasvim normalno i da je ugovoreno da se mašine isporučene Srbiji koriste, kako za njene domaće potrebe, tako i za izvoz.
 
Kabinet premijera Valonije Elija Di Rupa saopštio je da je u valonskim izvoznim licencama jasno precizirano da se municija proizvedena u Srbiji ne sme izvoziti u treće zemlje. Premijer Valonije, jednog od tri belgijska regiona, zato je zatražio temeljitu istragu iznetih optužbi.
  • stole

    12.07.2023 22:24
    Saradnja sa firmom iz zemlje koja je jedan od osnivača EU i opet nije u redu.
  • Darkoni

    12.07.2023 18:19
    Ova SNS vlast navlači čitavom narodu i državi bedu na vrat.
  • pera nevera

    12.07.2023 17:57
    Državni vrh Srbije švercuje oružje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija