Janjić: Protesti na jesen pod parolom "Stop mafiji", ujedinjena politička poruka režimu - odlazi

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je leto važno za širenje "Protesta protiv nasilja" po čitavoj Srbiji i za međunarodnu promociju njihovih ciljeva i zahteva.
Janjić: Protesti na jesen pod parolom "Stop mafiji", ujedinjena politička poruka režimu - odlazi
Foto: Medija centar Beograd

Janjić je dodao da očekuje da će na jesen protesti "Srbija protiv nasilja" biti pod parolom "Stop mafiji".

Janjić je za beogradski Medija centar rekao da očekuje da će takav protest biti masovniji i po političkoj poruci biti ujedinjen "jedino u stavu protiv vlasti i mantri 'Odlazi', upućenoj vladajućem režimu", i da će tada nastati "i odlučujuća podrška za tranziciju vlasti".
On je kazao da je glavni izazov i odgovornost pred koordinatorima protesta da li će moći da očuvaju svoje posebne identitete, kao političke stranke i pokreti, a da u isto vreme što širem krugu budućih glasača upute zajedničke poruke.
 
Dodao je da vlast ignorisanjem svih zahteva građana koji protestuju pokazuje da "nema volju, spremnosti, a ni sposobnosti da valjano rešava probleme na koje protesti ukazuju".
 
"Svaki novi incident, pogotovo bezbednosni, svaka afera ili umešanost vlasti u veze sa organizovanim kriminalom, predstavlja dokaz korumpiranosti vlasti i pojačava brigu za bezbednost širokog kruga građana, čak i pripadnika vojske i policije", rekao je.
 
Dodao je da "nesigurna vlast i mnoštvo neispunjenih obećanja podstiče nepoverenje u vlast". 
 
"A onaj kome se ne može verovati, ne može biti garant sigurnosti. To pak dodatno proširuje strahove, strepnje, nesigurnosti i osećaj ugroženosti građana", rekao je Janjić.
 
On je ocenio da od 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, ima zaklinjanja u "evropske integracije", a da se u isto vreme radilo "izuzetno malo na reformama koje su preduslov članstva" Srbije u EU.
Ocenio je da je "članstvo u NATO nužna faza na putu u punopravno članstvo EU, to je pravilo".
 
"Srbija je svojom jednostranom unutrašnjom političkom odlukom (Rezolucijom Narodne Skupštine) sebe proglasila 'vojno netutralnom' i izuzetkom od pravila. Ova neutralnost nema ničeg zajedničkog sa vojnom neutralnošću Austrije, Finske i Švedske. Skorašnjim stupanjem Finske i (uskoro i) Švedske u NATO sve se svelo na izuzetak Austrije koja je članica EU, a da nije članica NATO", istakao je Janjić.
 
Ocenio je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova "nužno zlo za vlasti u Beogradu i Prištini", te se zbog toga može očekivati "da će se spirala krize podizati na viši nivo i obuhvatati sve više problema i umešanih aktera".
  • Bojan

    05.08.2023 09:24
    Bojan
    Netreba nama nikakav analitičar Itd! U ovakvoj Srbiji se katastrofalno preživljava i odlicno znamo šta nam je činiti i to ćemo vrlo brzo realizirati!!!
  • eee jeste

    05.08.2023 08:35
    još samo da na kolektivnom nivou ovaj narod se ne ponaša kao histerično derište koje čas trči kod mame na istoku da ga brani od tate zlocka sa zapada, pa onda trči kod tate na zapadu da mu da džeparac. Da li je uopšte ovaj narod dorastao da shvati da mu ne treba "mali-veliki" vodja vec zdrav institucionalni depolitizovan, funkcionalan, odgovoran sistem?
  • zgađen

    05.08.2023 07:40
    Stranka Nesreće Srpske
    Kako god, ali vrdalama sa čoporom mora da ode inače će otići narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.