Vučić: "Oluja" je najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine, o tome svi ćute

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Prijedoru da je "Oluja" najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine.
Vučić: "Oluja" je najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine, o tome svi ćute
Foto: 021.rs
On je to rekao na obeležavanju 28. godišnje progona najmanje 200.000 Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".
 
"Danas smo bili na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. na tlu savremene Evrope, o čemu svi namerno ćute u celoj Evropi. Niko o tome neće da govori. Koristiće sve moguće izraze - egzodus, pogrom, progon, sve, ali vam nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu, Zagrebu i drugim gradovima postoje "intelektualni krugovi" koji će takođe iskoristiti sve moguće izraze, ali neće reći da je to bio zločin etničkog čišćenja.

Govoreći o brojkama, ali naglašavajući da su u pitanju ljudi a ne brojevi, Vučić je kazao da je pre 30 godina u Hrvatskoj živelo 700.000 Srba, a da ih je danas 112.000.
 
"Šta se desilo sa tolikim ljudima? Zbog čega nestadoše? Što im je mnogo dobro i lepo bilo? Ili zato što ste učinili težak zločin protiv jednog naroda", kazao je on.
Govoreći o Petrovačkoj cesti, Vučić je upitao kako je moguće da neko greškom "gađa" decu i starce u izbegličkoj koloni.
 
"I onda danas kada vidite mesto, jasno vam je da greške nije bilo. Nemoguće je da ste na onakvom prostoru napravili grešku. Znam kako izgleda MiG-21, znam da je nemoguće da napravite grešku. Sve ste videli, sve vam je bilo jasno. Hteli ste da ubijete i decu i njihove deke i bake. Jasno vam je bilo da tu nije bilo ni oružja, ni oruđa, niti bilo čega", rekao je Vučić.
  • xexer

    05.08.2023 22:46
    A šta ste Vi uradili...????
    A šta ste Vi predsedniče uradili za 11 godina, sem što ste se grlili i ljubili sa svim onim diplomatama koje ste nazivali zločincima i krivcima za NATO bombardovanje. Gde je Vaša spoljna politika. Vodi vam je Dačić koji ne zna da bekne engleski, ili koji ne stiže od nošenja koferčeta. Vi ste isključivi krivac za sve, jer ništa za 11 godina uradili niste sem što lažete i obmanjujete javnost.
  • BGD 011

    05.08.2023 16:31
    Glumac naturscik
    Vucicu, zaista imas glumackih sklonosti, ali si i lazov i opsenar. Secas li se ko je proterao Hrvate iz Vojvodine, t.j. na silu ih je terao da menjaju kuce i imanja sa Srbima iz Hrvatske? Kako se to zove? I jel to bejase neki Seselj i njegova SRS stranka ciji si i ti bio clan. Srbija he tih godina primila mnogobrojne Srbe proterane iz Hrvatske, i tacno je da je ulaz u Beograd bio zatvoren za sve izbeglice. Svi su u kolonama prosledjivani put Kosova jer ste hteli na taj nacin da promenite strukturu stanovnistva na Kosovu. To je radio SPS, a vi SRS ste cutali. A vi, SNS ste sada, danas sa njima u koaliciji i vrsite vlast. I da te podsetim, tih godina je iz Hrvatske u Srbiju pobegao i Aleksandar Martinovic, tvoj sadasnji ministar za lok. samoupravu. Srbija mu je pruzila gostoprimstvo, da bi danas taj isti covek u Skupstini Srbije vredjao taj isti narid koji ga je oberucke primio i spasio stradanja. Vucicu, svi ste vi u SNS prevrtljivci, jer od takvih ste i nastali.
  • Liman

    05.08.2023 11:13
    @@zztop

    Kad god ste delili "karte u jednom smeru" završilo se baš dobro po vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija