Preteći grafit osvanuo u naselju programske koordinatorke Inicijative mladih za ljudska prava

Preteći grafit sa imenom programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji Sofije Todorović osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju u kome živi.

Kako se navodi u saopštenju YIHR, pored njenog imena napisana je seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo "Z", koje, kako navode, simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje ove zemlje.

"Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku", navode.

Naglašavaju da su na meti u najvećem broju slučajeva aktivistkinje koje se "suprotstavljaju kulturi nasilja u svim segmentima društvenog i političkog života".
 
"Kao cilj ovakvog delovanja vidimo ućutkivanje boraca za ljudska prava u Srbiji. U Srbiji su aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa, kako na internetu tako i na ulicama, a ovakvu praksu dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera", ističe se u saopštenju.
 
Dodaju da je nedemokratsko delovanje i ćutanje institucija na mnogobrojne probleme isticano u više navrata od strane različitih domaćih i međunarodnih organizacija.
 
"Zabrinuti smo već dugo zbog vidne eskalacije nasilja u našoj zemlji i nedostatka jasnog odgovora institucija. Smatramo da je neophodno da predstavnici Srbije, zajedno sa njenim institucijama, rade na prevenciji svih oblika nasilja, počevši od svakodnevnog javnog govora do konkretnih mera i koraka", kažu iz YIHR.

YIHR je slučaj prijavljio policiji i kažu da će javnost obaveštavati o ishodu i daljim koracima.

  • Vule

    15.08.2023 21:29
    Da nije to ona sto je neki dan rekla da jedva ceka da kosovo udje u UN?
  • Ko se

    15.08.2023 19:51
    Plaši
    Nek' ga štiti Gaši.

    Ako se plašiš osvete, zašto babraš po Kosovu? Zašto povežeš Kosovo u UN u javnosti, pa se onda uvrediš zbog grafita u blizini mesta stanovanja?

    Kad se za nešto boriš, nema posle kuku-lele. Ustav ove države propisuje da je Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni neodvojivi deo Srbije. Kakva je provokacija izaći u javnost i pozivati na međunarodno priznanje i članstvo u UN!?

    Kada se ja lično budem borio za svoje ciljeve, neću se buniti kad me budu napadali. Napala je ovu zemlju kao Predsednik, ili terorista i izazvala paniku u javnom prostoru.

    Samo pominjanje KiM u kontekstu UN-a, vojske i Briselskog ili Ohridskog usmenog sporazuma, jeste najgrublja provokacija svih žrtava napada na Srbiju i Jugoslaviju pre 24 godine, u kom je, da podsetimo, stradalo više hiljada građana ove države. Novi Sad je mnogo izgubio u tom ratu. Nepopravljivu štetu je pretrpeo.

    Hvala joj na izjavi, ali je cilj bio provokacija radi aktuelizacije dotične nebitne persone.

    Nebitna je k'o desni enter. I dalje.

    Ne, Kosovo nije Srbija. AP KiM je neodvojivi deo Srbije u skladu sa RSBUN 1244 iz juna 1999. godine.

    Svi potonji sporazumi su tehnički dok se ne usvoje u SBUN kao posebna rezolucija.

    Do tada, gospa od provokacija može da provocira, a kao reakciju da pretrpi provokacije.

    Izveštavanje o tome nije u redu. Dajete joj mnogo prostora. Ima mnogo bitnijih ljudi koji su duboko istinski progonjeni, ali vi o tome ne pričate. Čini se kao plaćena vest.
  • Лиманац

    15.08.2023 18:32
    Друга страна медаље
    Који је повод за такве поруке?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija