Vučić rekao da je u 20.000 slučajeva bilo zloupotreba subvencija: Počinje kontrola gazdinstava

Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koja su se prijavila za subvencije kroz eAgrar počeće danas, najavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.
Vučić rekao da je u 20.000 slučajeva bilo zloupotreba subvencija: Počinje kontrola gazdinstava
Foto: 021.rs
Ona je Tanjugu rekla da su podaci koji su do sada stigli pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo.
"Prvi rezultati koje smo dobili nisu optimistični. Iskreno smo se svi nadali da će toga biti mnogo manje nego što jeste i mi krećemo u teritorijalne kontrole, kako bi videli šta je to što su ljudi prijavili kroz eAgrar, a šta je snimak pokazao. Da vidimo gde su neslaganja", kazala je Tanasković.
Ona je pokazala knjigu gde se jasno vide neslaganja koja su uočena do sada.
 
"Ovde je svaki slučaj pojedinačno, i jasno se vidi šta je to što je prijavljeno u eAgraru, a šta je na snimku. Neretki su slučajevi da je prijavljena parcela na kojoj se obrađuje neka kultura, na primer pšenica, kukuruz, ili šta god, a da je na snimku na toj parceli šuma. Neretko je slučaj da imamo i objekat na toj parceli koji je nelegalno izgrađen, jer je to poljoprivredno zemljište", objasnila je Tanasković.
 
Prema njenim rečima, država je sada po prvi put u mogućnosti da proveri podatke koje je pojedinac dao kada se registrovao u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG).
 
Ona je naglasila i da se za poljoprivredu izdvaja veliki iznos u budžetu i tu mora do postoji kontrola, kako bi se ta sredstva koristila adekvatno.
 
"Kad dajete subvencije koje su sa nekih 6.000 dinara porasle na 18.000 dinara u ovoj godini, a imate zahtev i da idu na 300 evra, vi morate da pojačate kontrolu i da tačno znate kome dajete, kao i za koju kulturu dajete koliko", naglasila je Tanasković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je država povećala ratarima subvencije, ali da je preko eAgrara utvrdila, preko satelitskih snimaka, da su podnete lažne prijave za subvencije za čak pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju, ili za oko 80 miliona evra.
 
Kazao je da je najmanje 20.000 ratara koji su podneli lažne prijave i dodao da je to tek početak u otkrivanju zloupotreba subvencija u poljoprivredi.
  • Dudule

    17.08.2023 14:35
    Decenijama
    Pa ovakva pljacka drzave traje bas duze a tek sada je navodno razotktivena bar ovde na jugu
  • Саша

    17.08.2023 11:39
    Шериф.
    Ови локални шерифи као немају појма где је шума, где обрадива парцела , где канал,која је класа земље ма и они се уградили
  • Okrugli ćošak

    16.08.2023 23:25
    Jedina kontrola gazdinstva zbog zloupotrebe subvencija države i predpristupačnih fondova EU, koje interesuje stanovnike ove vukojebine od države, je kontrola gazdinstva porodice Vučić i 75 kumova + članova IO i GO sns-a zajedno sa lokalnim šerifima. Ne zaboravimo ni Ivicu gnjidicu i njegovu sveupijajuću Bunga palmicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija