Popust na putarinu: Evo koji vozači će imati pravo i koliko će štedeti

Vozači vozila sa EURO emisijskim razredom i električnih vozila, a koji koriste elektronsku naplatu putarine, ubuduće će imati zakonski definisan popust na putarinu.
Popust na putarinu: Evo koji vozači će imati pravo i koliko će štedeti
Foto: 021.rs
Stimulacija za ove vozače uvodi se izmenama zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, u delu koji definišu plaćanje putarine.

Izmenama zakona definišu se pojedinosti u vezi s putarinom, korišćenje ENP - taga, kao i popusti za pojedine kategorije.

Kao i do sada, popust na visinu putarine imaće oni koji koriste tag i to 10 odsto za mesečnu, odnosno godišnju pretplatnu kartu koju nabavljaju poljoprivrednici koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.
 
Popust do 10 odsto visine putarine ostvarivaće pravna i fizička lica koja putarinu plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine u pripejd ili postpejd sistemu.
 
Do 10 odsto popusta na putarinu imaće i korisnici vozila sa EURO emisijskim razredom IV kategorije, a koji koriste ENP. Prema zakonu, četvrta kategorija odnosi se na motorna vozila sa četiri i više osovina (računajući i osovine prikolice) i visine veće od 1,30 metara, mereno kod prve osovine, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma.
 
Najveći popust, do 13 odsto, moći će da ostvare korisnici vozila na električni pogon od prve do četvrte kategorije, a koja koriste tag.
 
"Time se postiže usaglašavanje sa Direktivom 1999/62/EZ Evropskog parlamenta i saveta. Navedena izmena istovremeno predstavlja i podsticaj za korišćenje energetski efikasnijih vozila", navodi se u obrazloženju izmena zakona, koje je Vlada Srbije uputila Skupštini Srbije.
 
Izmenama se precizira da za vozila IA kategorije nije omogućena ENP iz tehničkih razloga, dok korisnici motornih vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 12.000 kilograma (IV kategorija) mogu da plaćaju putarinu isključivo putem taga - ali sa odloženom primenom od 1. juna 2024. godine.
 
"Prolazak IV kategorije vozila kroz naplatnu rampu, bez zaustavljanja, ima znatan uticaj i na smanjenje emisije štetnih gasova", obrazlaže se u izmenama ovog zakona.

Putarina je u Srbiji poskupela 1. aprila i to 14 odsto ako se plaća gotovinom, a osam odsto ukoliko se plaća putem taga. Tada je korisnicima ENP rečeno da će u pripejd i postpejd sistemu ostvariti popust na putarinu od šest odsto.

  • Neko

    24.08.2023 11:06
    Nisam bas uveren
    Kao vozac koji koristi TAG vec nekoliko godina, obratio sam paznju na ovu vest pre par meseci, kada je podizana cena i kada su pominjani popusti.
    Nisam primetio nikakav popust do sada!
  • Potroši

    24.08.2023 09:07
    Da bi zaradio
    Što više drpe, više će imati.
    Što više imaju, više će dati ludom.
    Što više daju ludom, više će Ludi potrošiti.
    Što više Ludi potroši, više će oni imati.

    To je krug života.

    Pritilend
    Narcos Open Balkan sezona 12 epizoda 128
  • Luća

    24.08.2023 07:34
    Bravo
    Popusti i pogodnosti uvek za one koji imaju najviše...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.