UNS: Neprihvatljiv nacrt zakona, medijima daje budžetski novac iako krše kodeks

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da za njih nije prihvatljiva verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, o kojem je Ministarstvo informisanja otvorilo javnu raspravu.
UNS: Neprihvatljiv nacrt zakona, medijima daje budžetski novac iako krše kodeks
Foto: Pixabay
Razlog je što se omogućava da mediji koji krše kodeks mogu nesmetano da dobijaju budžetski novac za medijske projekte.
U saopštenju UNS ističe da po toj verziji Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima izdavači medija koji nisu prihvatili nadležnost Saveta za štampu kao samoregulatornog tela mogu da krše Kodeks novinara i da bez ograničenja dobijaju novac poreskih obveznika za proizvodnju medijskog sadržaja, što je suprotno Medijskoj strategiji koju je usvojila Vlada Srbije.
Izdavačima medija koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, eventualno kršenje Kodeksa novinara donosilo bi negativne poene kod dodele javnog novca za proizvodnju medijskog sadržaja, predočio je UNS.
 
Radna grupa prethodno je usaglasila tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima kojim je predviđeno da poštovanje Kodeksa novinara Srbije bude kriterijum kod dodele državnog novca medijima, pa je verzija Nacrta zakona koji ide u javnu raspravu korak nazad i u odnosu na postojeće propise, ukazuje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija